ЕСПЧ: Юлия Тимошенко няма да бъде лекувана в Германия

  • 01 юни 2012 06:59

  • 1133
  • 0
ЕСПЧ: Юлия Тимошенко няма да бъде лекувана в Германия
©

Съдийската колегия на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) взе решение да отклони молбата на бившата украинска премиерка Юлия ТимошенкоЮлия Тимошенко Юлия Володимировна Тимошенко (родена на 27 ноември 1960 г. ) е украински политик и да бъде лекувана в Германия, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на официално съобщение на ЕСПЧ.

Украинските власти са осигурили адекватни условия за лечение на Тимошенко, затова съдът не смята за необходимо тя да бъде прехвърлена в клиника в Германия. ЕСПЧ посочва, че "в момента лидерката на украинската опозиция се намира в болница в Харков, където е под наблюдението на независим лекар-невропатолог". Затова, според съда, в момента няма опасност за живота на Тимошенко.
Едновременно с това ЕСПЧ поиска от Киев да предостави допълнителна информация за възможни актове на насилие срещу Тимошенко от страна на служители на институциите за изтърпяване на наказания в Украйна.

През октомври миналата година Юлия ТимошенкоЮлия Тимошенко Юлия Володимировна Тимошенко (родена на 27 ноември 1960 г. ) е украински политик и бе осъдена на 7 години лишаване от свобода за превишаване на служебните си пълномощия при подписването на договори за доставка на природен газ с Русия през януари 2009 г. От края на декември миналата година Тимошенко, която излежава присъдата в затвор в района на Харков, се оплаква от проблеми със здравето. На 9 май тя бе прехвърлена от колонията в болницата на украинските държавни железници, където с лечението й се заеха германски лекари, тъй като тя отказва да се довери на украински медици.

Последвайте канала на

БТА
1133 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини