Погнаха руски комунисти, оплакали се от изборни манипулации

  • 28 септември 2021 18:50

  • 768
  • 1
Погнаха руски комунисти, оплакали се от изборни манипулации
© Getty (архив)

Руската полиция влезе в централата на опозиционната Комунистическа партия на Руската федерация (КПРФ) днес, ден след като адвокати на партията внесоха първия съдебен иск за оспорване на резултатите от онлайн гласуването на неотдавнашните парламентарни избори, предаде ДПА.

Полицаи са се появили в офиса на заместник-председателя на партията Иван Мелников, съобщи негов съпартиец пред агенция Интерфакс.

Служителите на реда са попречили на двама адвокати вземат документацията по други искове от помещенията на партията и да ги занесат в съда. И двамата адвокати са отведени в полицейско управление.

Юрий Синелщиков, заместник-председател на комитета за държавно строителство и законодателство към Държавната дума (долната камара на парламента в Москва), съобщи пред ТАСС, че действията на полицията са свързани с изтичащите крайни срокове за подаване на жалби във връзка с изборите в съда и желанието на властите да попречат на внасянето им навреме.

Комунистите, които станаха втори след прокремълската партия "Единна Русия" на изборите за Държавна дума миналата седмица, подозират манипулиране на гласовете, подадени онлайн от московските избиратели. Те искат въпросните гласове да се обявят за невалидни.

Късно вчера съд в Москва потвърди, че е получил първа жалба от кандидата за народен представител Михаил Лобанов. Комунистите съобщиха, че всички 15 кандидати от Москва искат да заведат дела в своите избирателни региони. Въпреки това е малко вероятно партията да постигне успех в съда със своите искове.

Според Интерфакс говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил по случая единствено това, че внасянето на съдебен иск е законно право.

Както сочат официалните данни, Комунистическата партия е получила 18,9 процента от гласовете на вота, който се проведе от 17 до 19 септември.

Първи резултати от парламентарните избори в Русия

Призивите за протести от страна на комунистите бяха последвани от стотици хора, които проведоха две протестни шествия след изборите.

Около 100 човека са били арестувани в дните след изборите по данни на портала за граждански права ОВД-Инфо.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
768 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
а

2021.09.28 | 19:17

1
а тука гербераската пропаганда реве, че русия била комунистическа държава. вожда им живее още със партизанските си спомени от членството си в бкп-то

Добави коментар

Водещи новини