Новият състав на комисията за избор на нов лидер на Хонконг ще включва само един представител на опозицията

  • 20 септември 2021 13:00

  • 139
  • 0
Новият състав на комисията за избор на нов лидер на Хонконг ще включва само един представител на опозицията
© Getty images (архив)

Резултатите от вчерашните избори за членове на електоралната комисия за избор на лидер на Хонконг показват, че в новия ѝ 1500-членен състав ще влезе само един представител на опозицията. Обявяването на резултатите се забави с часове, предаде АП, цитирана от БТА.

Вчера предварително селектирани жители на Хонконг гласуваха за членове на Избирателната комисия, която ще избира нов лидер на града. Това бяха първите избори след реформи, целящи да гарантират, че кандидатите за лидер на Хонконг ще бъдат лоялни на Пекин.

Първоначално резултатите от гласуването се очакваше да бъдат обявени в полунощ, но след няколко отлагания това стана в 08:00 ч. сутринта днес. Властите заявиха, че проблемите, довели до забавянето, са възникнали заради грешки при попълването на изборните протоколи.

През декември Избирателната комисия ще избере 40 от общо 90-те депутати в местния парламент на Хонконг, а през март ще избере новия лидер на града, който ще наследи Кари Лам ( на снимката).

През май местният законодателен орган измени хонконгското изборно законодателство така, че да е сигурно, че полуавтономният град ще бъде управляван от "патриоти", верни на Китай. С промените освен това съставът на Избирателната комисия беше увеличен от 1200 на 1500 членове, а броят на имащите право на глас граждани в изборите за състава й беше намален от около 246 000 на по-малко от 8000.

Преструктурираният изборен процес гарантира, че в огромната си част Избирателната комисия ще бъде съставена от пропекински кандидати, които най-вероятно ще изберат главен администратор на Хонконг и депутати, които ще са близки до Китайската комунистическа партия (ККП).

 

Хонконг с първи местни избори след промените в избирателния закон

Промените са част от репресии срещу гражданското общество в Хонконг след масовите продемократични протести през 2019 г. Властите затегнаха контрола над бившата британска колония чрез наложен от ККП закон за националната сигурност, който на практика криминализира опозицията срещу властта. Законът и другите промени доведоха до това няколко граждански организации да се саморазпуснат, а техни лидери да бъдат арестувани.

Единственият одобрен опозиционен кандидат беше избран в ресора социална политика. От над 400-те кандидати, които се явиха на вчерашните избори, само двама са благоразположени към лагера на опозицията в Хонконг, а останалите кандидати бяха пропекински.

Кандидатите на изборите преминаха предварителна проверка за одобрение от малка, но влиятелна комисия, оглавявана от генералния секретар Джонатан Ли, за да е сигурно, че отговарят на изискванията за заемането на длъжността, които включват спазване на основния закон и заклеване във вярност на Хонконг.

Валери Зайцев
139 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини