Водката в Русия поскъпва

  • 29 май 2012 11:08

  • 944
  • 0
Водката в Русия поскъпва
©

Минималната цена на половин бутилка водка на дребно в Русия може да нарасне до 125 рубли за половин литър, което е увеличение с почти 1/3 спрямо сегашните 98 рубли, съобщи "Ведомости", цитиран от "Дневник". Това предвижда проектът на руската администрация за регулация на алкохола (РАР), който трябва да бъде оповестен тази седмица.

Цените на останалите алкохолни напитки също ще бъде увеличени, с изключение на коняка. Според проекта половин литър трябва да достигне до 190 рубли на дребно, спрямо сегашната цена от 165 рубли.

През 2012 г. вдигането на цените на етиловия спирт в Русия е разделено на два етапа. От 1 януари цените скочиха с 10% до 254 рубли за литър, а през втората половина на годината тя ще се увеличи с още 20% до 300 рубли за литър. Това обаче досега не засяга цената на дребно на водката, но ако има такова разпореждане от РАР, тя може да се увеличи до 30 процента, пише "Дневник".

"С оглед на планираното повишение на акциза минималната цена на водката от 125 рубли ще отразява напълно реалностойността на водката от ниския ценови клас, произведена от регионалните производители за вътрешния пазар. Минималната цена на дребно на водката от големите производители, произвеждащи за цяла Русия, ще бъде по-висока," смята председателят на Съюза на производителите на алкохолна продукция Дмитрий Добров.

Новите цени трябва да влязат в сила от 1 юли, когато трябва да бъде увеличен и акциза върху спирта.

Последвайте канала на

944 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини