Великобритания наложи санкции на седем агенти на руското разузнаване заради отравянето на Навални

  • 20 август 2021 18:36

  • 623
  • 2
Великобритания наложи санкции на седем агенти на руското разузнаване заради отравянето на Навални
© Getty (архив)

Великобритания днес публикува подробности за санкции, наложени на седем лица, които според Лондон са служители на руското разузнаване, заподозрени, че са замесени в отравянето на руския опозиционен лидер Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный), съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Навални беше транспортиран за лечение в Германия, след като бе отровен в Сибир на 20 август миналата година с вещество, за което западните експерти заключиха, че е боен нервнопаралитичен агент. Москва отхвърли изводите им и обвини Запада в клеветническа кампания срещу Русия.

След като в началото на тази година се върна в Москва, Навални бе вкаран в затвора за нарушаване на разпоредбите, свързани с условното му освобождаване при престоя му в Германия. Навални определи обвиненията срещу него като политически.

Руски апелативен съд отхвърли жалбите срещу обявяването за "екстремистки" на организациите на Навални

В актуализирания списък на британските санкции, публикуван на сайта на правителството на първата годишнина от отравянето на Навални, са включени още седем имена и основанията за замразяването на активи. В документа се изброени Алексей Седов (началник на Службата по защита на конституционния строй и борба с тероризма към Федералната служба за сигурност (ФСБ)), Кирил Василиев (директор на Института по криминалистика към ФСБ), Станислав Макшаков (сътрудник на Института по криминалистика към ФСБ), Владимир Богданов (началник на Центъра за специална техника към ФСБ), както и сътрудниците на ФСБ Алексей Александров, Иван Осипов и Владимир Паняев.

"Александров е бил оперативен работник в звеното по криминалистика в град Томск, където Навални беше отровен", се посочва в списъка. "Доказателства, включително телефонни разпечатки и пътнически документи, дават основания да се предполага, че Алексей Александров е един от оперативните служители, замесени в използването на химическо оръжие при опита за убийство на руския опозиционен лидер Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) по време на посещението му в Сибир през август 2020 г.", се посочва в информацията.

Това е вторият пакет от санкции, наложени от Лондон срещу Русия, заради инцидента с Навални. През октомври миналата година британските власти наложиха ограничителни мерки на шестима руснаци, включително на първия заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко и директора на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
623 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
баба гицка

2021.08.22 | 00:47

2
БРАВО - ватенките треперят, 1долар 100 рубли - пияниците фалираха

2021.08.20 | 19:27

1
никой не е тровил този джендър соросоид на руските агенти им е през оная работа

Добави коментар

Водещи новини