Руските власти задържаха директор на научно-изследователски център по подозрения в държавна измяна

  • 12 август 2021 18:55

  • 902
  • 0
Руските власти задържаха директор на научно-изследователски център по подозрения в държавна измяна
© Getty Images/Guliver (архив)

Руското контраразузнаване задържа по подозрение в държавна измяна 73-годишния директор и главен конструктор на Научно-изследователския център за хиперзвукови системи ("НИПГС") Александър Куранов, съобщи днес Ройтерс, позовавайки се на информация на ТАСС.

Заподозреният, арестуван в Москва, ще застане по-късно днес пред съда. Федералната служба за сигурност (ФСС) иска постоянното му задържане за срок от два месеца, съобщи ТАСС, цитирайки източник от правоприлагащите органи.

Куранов е генерален директор на базираното в Санкт Петербург научноизследователско предприятие (НИП) за свръхзвукови технологии и е експерт в тази област. Той се е занимавал с разработки, свързани с въглеводородно гориво за летателни апарати, освен това е професор в Санктпетербургския държавен политехнически университет. Според сайта на НИП Куранов е ръководил разработването на концепция за нов свръхзвуков летателен апарат, наречен "Аякс". Хиперзвуковите технологии позволяват на обекти да летят с много по-висока скорост от тази на звука, отбелязва Ройтерс.

Задържаният е заподозрян за предаване на чуждестранен гражданин на секретна информация за изследванията в областта на хиперзвуковите технологии, върху които работи от дълго време, съобщи агенция "Интерфакс", позовавайки се на неназован източник.

Русия осъди преподавател в авиационен институт на 20 години затвор за държавна измяна

Делата за измяна и шпионаж в Русия обикновено се водят зад закрити врата заради секретния характер на материалите по тях.

Московският Лефортовски съд потвърди, че по-късно днес ще разгледа мярката за неотклонение на Куранов, за която следствието настоява да бъде задържане под стража. Засега задържаният има статут на заподозрян по делото. Нито адвокатът на Куранов, нито следствените органи още не излезли с официален коментар по случая, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
902 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини