Путин се включва в борбата за спасяването на руската дива природа от бушуващите пожари

  • 10 август 2021 15:54

  • 939
  • 1
© Getty (архив)

Руският президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През реши да се намеси в продължаващата борба със стотиците горски пожари, нареждайки днес разполагането на допълнителни сили за действие при извънредни ситуации в засегнатите региони, съобщи ДПА, позовавайки се на пресслужбата на Кремъл.

Освен това държавният глава инструктира руското министерство на извънредните ситуации да изпрати още противопожарни самолети в бедстващите райони и нареди на регионалните губернатори да предложат мерки за това как може да се помогне най-добре на засегнатите от пламъците.

Днес повечето пожари в Русия бушуваха в Сибир, главно в района на Якутск и езерото Байкал. Само в Якутск повече от 6 милиона хектара гори и насаждения вече са погълнати от пламъците, съобщи новинарският сайт "Сибериън таймс", цитиран от БТА.

Гъст дим от бушуващи горски пожари покри руския град Якутск и още 50 селища в Сибир

Местни медии съобщават, че някои градове и села от седмици са погълнати от дим, който е достигнал дори и отдалечените на 3 хиляди километра Уралски планини и Екатеринбург и Челябинск. Към момента повече от 8 хиляди души се борят с огъня, съобщи Авиалесоохрана, службата на Русия за борба с горските пожари по въздуха.

Според нейни данни пожарите в страната са около 270 и са разпространени на обща площ около 3,4 милиона хектара.

Много руски еколози подозират, че мащабът на пожарите всъщност е много по-голям от този, за който правителството признава и твърдят, че както прави обичайно, Кремъл и сега омаловажава природните бедствия, воден от страх от загубата на международен престиж.

Според прогнозата в засегнатите райони в Сибир през следващите дни времето ще остане сухо и ветровито, без каквито и да е изгледи за дъжд, който е единственият начин пожарите да бъдат потушени окончателно.

Валери Зайцев
939 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
пращай

2021.08.10 | 17:49

1
пращай армията

Добави коментар

Водещи новини