Руски съд осъди критичен към Путин шаман на психиатрично лечение

  • 26 юли 2021 16:41

  • 896
  • 1
Руски съд осъди критичен към Путин шаман на психиатрично лечение
© Getty Images/Guliver

Руски съд осъди критичен към руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 сибирски шаман на принудително лечение в психиатрична болница за нападение над представител на руската Национална гвардия, заяви адвокатът му, цитиран от Ройтерс.

Александър Габишев привлече медийното внимание, когато през 2019 г. се отправи на 8000-километров поход пеша до Москва, пътуване, което по думите му щеше да завърши с прогонването на Путин, когото той определи като демон.

Габишев предприе неколкократни опита да започне похода си, но винаги беше спиран от полицията, която го връщаше в Якутск, родния му град в Източен Сибир.

Когато обяви поредния си опит за поход през януари, той беше арестуван в дома си и, както се твърди, е нападнал гвардеец, който дошъл да го задържи.

Днес градският съд в Якутск го е осъдил на принудително лечение в психиатрично заведение, каза адвокатът му Алексей Прянишников.

"Това означава, че той ще бъде държан в условия, наподобяващи затвор", заяви той. Прянишников добави, че продължителността на лечението ще бъде определена от лекарите.

Арестуваха шаман, тръгнал към Москва, за да прави екзорсизъм на Путин

"Опитът показва, че никой не си тръгва, преди да са минали между две и половина и три години", заяви той и определи присъдата като несъразмерна. По думите му Габишев ще обжалва.

Правозащитници казват, че Русия възражда съветската практика да подлага някои от политическите си дисиденти на принудителна хоспитализация и психиатрично лечение.

Шаманизмът, вярване, че е възможно да се общува с духовния според практикуващите го свят и да се използва неговата енергия, се практикува в някои части на Русия, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
896 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.07.26 | 17:20

1
В рускенефа демокрация НЯМА! Там има опресии за всички дръзнали да надигнат глас срещу диктатора :)

Добави коментар

Водещи новини