Русия е успяла да се изключи от глобалния интернет

  • 22 юли 2021 17:08

  • 1495
  • 3
Русия е успяла да се изключи от глобалния интернет
© pixabay

Русия е успяла да се изключи пробно от глобалния интернет по време на тестове през юни и юли. Това съобщи московският вестник "РБК", като се позовава на документи от работна група за подобряване на интернет сигурността в страната, предадоха БТА и Ройтерс.

В края на 2019 г. Русия прие т.нар. закон за суверенен интернет, който цели да предпази страната от евентуално отрязване от чуждестранната инфраструктура. Мотивът за мярката е да се отговори на това, което Русия нарича "агресивен характер" на стратегията на САЩ за национална кибернетична сигурност.

Новото законодателство засили контрола на Москва върху глобалната мрежа и разтревожи защитниците на свободата на словото, които се опасяват, че властите ще имат повече възможности да следят киберпространството.
Според "РБК", по предварителна оценка, тестовете с участието на всички големи телекомуникационни компании в Русия от 15 юни до 15 юли са били успешни. "Целта на тестовете е била да се определи способността на "Рунет" да работи в случай на външни смущения, блокирания и други заплахи", казва източник на вестника.

Друг източник добавя, че е била изпробвана възможността за физическото изключване на руската част от интернет.

Novini.bg
1495 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.07.22 | 17:37

3
Русия нея мисли. В изолация могат да живеят, но тук ...... от предатели ще стана още по - зле
Както се пееше ено време,

2021.07.22 | 17:34

2
Оооо-ооо, очень харашо, но за кого?
Червена армия

2021.07.22 | 17:21

1
Сега ако може да се изолират от света като Северна Корея ще бъде супер ....Дай Боже...

Добави коментар

Водещи новини