Украинската полиция извърши операция срещу голяма хакерска група, извършила кибератаки в САЩ и Южна Корея

  • 17 юни 2021 06:55

  • 509
  • 1
Украинската полиция извърши операция срещу голяма хакерска група, извършила кибератаки в САЩ и Южна Корея
© Pixabay

Украинската полиция е извършила над 20 операции срещу заподозрени членове на рускоезична хакерска група за изнудване, която е заподозряна, че е нанесла щети за половин милиард долара чрез кибератаки и изнудване, предимно в САЩ и Южна Корея, съобщи Асошиейтед прес.

В съобщение на украинската полиция, разпространено в сряда, се съобщава, че са били извършени 21 операции в домове на заподозрени, свързани със синдиката за киберизнудване Клоп в Киев и на други места, като е било конфискувано компютърно оборудване и равностойността на 185 хиляди долара в брой, допълва БТА.

Заподозрените са шестима, като се смята, че те са извършили кибератаки срещу американски и южнокорейски компании. За тези престъпления те могат да бъдат осъдени на до осем години затвор за компютърни престъпления и пране на пари, се казва в съобщението. Не се уточнява обаче дали те са били задържани при операцията.

Сред атакуваните от групата организации има и американски университети, като медицинския факултет на университета Станфорд и университета в Мериленд.

Полша: Обект сме на безпрецедентна кибератака

Агенцията коментира, че най-мощните престъпни групи за киберизнудване (ransomware) действат под покровителството на Кремъл, разположени извън досега на западните сили на реда. Русия нито ги преследва, нито ги екстрадира. Един от приоритетите на американския президент Джо Байдън на срещата му с руския държавен глава Владимир Путин в сряда в Женева беше да го убеди да промени тази политика. Не е ясно обаче дали Байдън е постигнал нещо.

ФБР заяви, че разследва близо 100 кибератаки с искане на откуп

Клоп е сред най-активните банди за киберизнудване, известна с това, че шантажира жертвите си със заплахи да публикува откраднатите от тях данни. От август насам бандата е публикувала имената на 65 от жертвите си на своя сайт в тъмната мрежа, казва анализаторът Алън Лиска от фирмата за киберсигурност "Рекордид Фючър".

Последвайте канала на

Novini.bg
509 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
В Новини.бг

2021.06.17 | 07:22

1
измислят новините, наричат Президента "тъпа фуражка", а протестиращите "лумпени".

Добави коментар

Водещи новини