Беларус категоризира като екстремистки почти 60 канала и чата в "Телеграм"

  • 03 юни 2021 16:57

  • 238
  • 4
Беларус категоризира като екстремистки  почти 60 канала и чата в "Телеграм"
© Getty (архив)

Съдилища в Беларус към днешна дата са категоризирали като екстремистки почти 60 канала и чата в "Телеграм", съобщи днес министерството на вътрешните работи на страната, цитирано от ТАСС.

"Към 3 юни по решение на съдилища за екстремистки са определени 34 канала и 24 чата в "Телеграм", се посочва в съобщението на ведомството.

От вътрешното министерство напомниха, че разпространението на информация чрез репостване от тези мрежи в интернет се преследва съгласно закона.

"Съхраняването на екстремистки материали, както и абонирането за канали и чатове в "Телеграм", определени като екстремистки, водят до привличане към административна отговорност", уточни беларуското вътрешно министерство.

Генералната прокуратура на Беларус днес съобщи също така за категоризирането като екстремистка на информацията на още един канал в "Телеграм" - "Жодино за живота чат".

Първият канал в "Телеграм", който бе определен за екстремистки в Беларус, стана каналът Nexta ("Нехта"). С Решение на Върховния съд на страната от 20 октомври 2020 г. каналът и неговото лого са определени за екстремистки, а на неговия основател Степан Путило и бившият му главен редактор Роман Протасевич бяха повдигнати обвинения за организиране на масови безредици и групови действия, съпътствани с неподчинение на нарежданията на държавните органи, а също за подстрекаване към социална вражда, отбелязва ТАСС.

Беларуската телевизия излъчи запис с разпит на Роман Протасевич

Протасевич бе арестуван от беларуските власти на 23 май, след като пътническият самолет, с който пътуваше от Атина за Вилнюс, бе отклонен и принуден да кацне в Минск, под предлог за бомбена заплаха.

Последвайте канала на

238 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Staceykxlea

2021.06.04 | 10:32

4
М­­л­­а­­­д­а­ ­­­м­­­о­к­р­­­а­­­ ­­­у­ч­­е­н­­и­­ч­к­а­ ­­­ч­у­­к­а­ ­ ­­W­­­ ­­­W­ ­­­W­­­ ­.­ ­B­­ ­G­­­ ­­1­ ­7­­ ­­­.­ ­­C­­ ­­­L­ ­U­­­ ­B
Lisaxnhba

2021.06.03 | 21:48

3
М­­л­­а­д­­­а­ ­м­­­о­к­­­р­а­­ ­­у­­­ч­­­е­­­н­­­и­­ч­­­к­­­а­­ ­­ч­­у­­­к­­а­ ­ ­W­ ­­W­­­ ­W­­ ­.­ ­­­B­ ­­­G­ ­­1­­­ ­­7­­ ­.­ ­­C­­ ­L­ ­U­ ­B
Kimyrixa

2021.06.03 | 21:34

2
М­­л­­а­­­д­­а­­ ­м­­о­­к­р­­а­ ­у­­ч­е­­н­­и­ч­­к­­а­­ ­­­ч­­у­­к­а­­ ­­­ ­­W­ ­­W­ ­­W­ ­­.­ ­B­ ­­G­­ ­­1­­­ ­­­7­ ­­.­­ ­­­C­ ­­­L­­ ­­­U­­­ ­­B
Mirandafozva

2021.06.03 | 19:59

1
М­­­л­­­а­­­д­­­а­ ­­м­­­о­­к­­­р­­а­ ­­у­­ч­е­­­н­и­­ч­­к­­­а­­­ ­­­ч­у­­­к­­­а­ ­­ ­W­ ­­­W­ ­W­­ ­­­.­ ­­B­­­ ­­G­­ ­1­ ­7­ ­­­.­­ ­­­C­­ ­­­L­­ ­­U­­ ­­­B

Добави коментар

Водещи новини