Руски съд ограничи свободите на трима млади политически активисти

  • 11 май 2021 19:57

  • 274
  • 3
Руски съд ограничи свободите на трима млади политически активисти
© Pixabay

Руски съд днес наложи забрана на млада опозиционна активистка да напуска града си в близост до Москва и да напуска дома си през нощта за срок от две години и два месеца, след като я призна за виновна във вандализъм, предадоха Франс прес и Ройтерс. Поддръжници на активистката смятат наказанието за неоправдано сурово.

Деветнайсетгодишната Олга Мисик, която е студентка по журналистика в Москва, стана символ на антиправителствения протест още като 17-годишна, когато седна на паважа пред строените полицейски сили за борба с безредици по време на протест през 2019 г. и започна да чете конституцията на глас, предава БТА.

Московски съд наложи строгото наказание на Мисик, станала известна като "момичето с конституцията", защото на 8 август 2020 г. с още двама свои сподвижници е заляла с розова боя и е прикрепила критичен към правосъдието надпис върху караулка пред сградата на Генералната прокуратура на Русия в знак на протест срещу преследванията на активисти. Съдът постанови аналогични наказания, но за срок от година и девет месеца, за другите двама активисти - 28-годишният Игор Башаримов и 24-годишният Иван Воробьовски, участвали в извършването на деянието заедно с Мисик. И тримата са били задържани още на следващия ден след инцидента и са им били наложени ограничителни мерки до провеждането на процеса.

Адвокатите на тримата казаха, че ще обжалват решението, което според тях не съответства на тежестта на извършеното деяние.

Последвайте канала на

Novini.bg
274 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
XXX

2021.05.14 | 18:41

3
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ
лтбт соросифилистия

2021.05.12 | 07:17

2
oтъpвaне nema
Адолф Путин

2021.05.11 | 20:55

1
Демокрация в рускенефа?

Добави коментар

Водещи новини