В Русия се готви закон, недопускащ до избори привържениците на Навални

  • 11 май 2021 14:48

  • 385
  • 3
В Русия се готви закон, недопускащ до избори привържениците на Навални
© Getty Images/Guliver (архив)

Държавната дума - долната камара на руския парламент, ще разгледа законопроект, забраняващ на лицата, замесени с организации, класирани като "екстремистки", да бъдат избирани за депутати. Текстът фактически е насочен срещу привържениците на опозиционера Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Първото четене ще се състои на 18 май. Важно е то да не се бави. Разчитаме на подкрепа от колегите си, за да се задействат новите правила преди следващите избори" за парламент през септември, написа в Телеграм депутатът Василий Пискарьов от комисията, натоварена да разглежда случаи на намеса във вътрешните работи.

Текстът ще има обратна сила. Насочен е срещу всекиго, заемал отговорен пост в някаква организация до три години, преди да бъде определена тя като "екстремистка". За активисти този срок е една година.

Същевременно руското правосъдие ще разгледа на 17 май искане на прокуратурата да бъдат квалифицирани като "екстремистки" мрежата от регионални офиси и Фондът за борба с корупцията на Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный).

Изчезна сибирският лекар, лекувал Навални

Опозиционерът, хвърлен в затвора през януари, разчиташе да представи свои кандидати на септемврийските избори или да подкрепи излъчени от други формации, които са с най-добри шансове да спечелят срещу хора от партията на Кремъл.

Ако неговите организации бъдат признати за екстремистки, те фактически ще бъдат забранени, а членовете им - заплашени от затвор. Като реакция регионалните щабове на Навални в Русия обявиха в края на април, че се саморазпускат. В края на април тази мрежа бе добавена от руското финансово разузнаване към списък с "екстремистки и терористични" организации. Той включва например джихадистките групировки Ал Кайда и "Ислямска държава". 

Последвайте канала на

Novini.bg
385 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Най после

2021.05.11 | 16:05

3
Русия започва да се разпада на отделните си части..Скоро части ще минат към Китай и Турция откъдето са били завладяни през 19 век
Адолф Путин

2021.05.11 | 15:56

2
Демокрация?

2021.05.11 | 15:39

1
Путишвили и олигарсите му са терористи и психопати.

Добави коментар

Водещи новини