Обявилият гладна стачка Навални е заплашван, че ще бъде хранен насила

12 април 2021 17:43

Обявилият гладна стачка Навални е заплашван, че ще бъде хранен насила
© Фейсбук
748 1

Руският опозиционер Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный), който е в наказателна колония и от 31 март започна гладна стачка, е заплашван от затворническите власти, че ще бъде хранен насила, предаде Франс прес, позовавайки се на официалната му страница в Туитър.

"Той тежи 77 кг", се казва в акаунта @navalny, според койтоопозиционерът е отслабнал с 8 кг от началото на гладната си стачка. "Поради сериозността на гладната му стачка, ръководството (на наказателната колония) всеки ден го заплашва, че ще бъде хранен насила", се посочва още в съобщението.

В Русия законът разрешава принудително хранене на затворници. То може да се извършва орално, ректално или чрез гастрална сонда. Според правозащитниците такъв подход е форма на изтезание.

Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) излежава присъда от две и половина години затвор по дело за измама, смятано за политически мотивирано въпреки отричанията на Кремъл. Той престана да се храни в знак на протест срещу условията си на живот в колонията в Покров, на около 100 км от Москва. Навални обвинява ръководството на колонията, че му отказва подходящо лечение на болките в гърба, които затрудняват движението на ръцете и краката му. Според адвокатите му той има двойна дискова херния.
Навални заявява също, че е изтезаван чрез лишаване от сън, тъй като през нощта надзирателите го будят на всеки час.

Навални обяви гладна стачка

Руските власти отхвърлят обвиненията на Навални и заявяват, че той получава всички необходими медицински грижи. В официалната му страница в Туитър днес се заявява, че Навални все още няма достъп до лекар, отбелязва БТА.
 

Novini.bg
748 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
това

2021.04.12 | 19:12

1
това лошо ли е?// от глад ли да умре???

Добави коментар

Водещи новини