Руски съд глоби ТикТок с 29 000 евро заради призиви към непълнолетни за участие в протести

06 април 2021 15:35

Руски съд глоби ТикТок с 29 000 евро заради призиви към непълнолетни за участие в протести
© Pixabay
160 3

Таганският съд в Москва днес наложи глоба от 2,6 милиона рубли (близо 29 000 евро) на китайската интернет платформа ТикТок по обвинение, че не е премахнала насочени към непълнолетни призиви за участие в демонстрации в подкрепя на хвърления в затвора опозиционер Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный), предадоха световните агенции.

В съобщение на страницата си в Телеграм съдът посочва, че приложението за видеосподеляне е глобено с 2,6 милиона рубли (близо 29 000 евро), което е нов епизод в напрежението между руските власти и дигиталните гиганти, отбелязва Франс прес.
Повод за налагането на глобата е нарушение на ТикТок с публикация от 24 януари тази година, съобщиха БТА и ТАСС.

Делото срещу ТикТок беше предшествано от други стъпки, предприети наскоро от Москва за оказване на натиск срещу западни интернет компании. В резултат, като наказателна мярка беше намалена скоростта на работата на Туитър, а срещу Фейсбук също се води дело, посочва Ройтерс.

По-рано пресслужбата на руския телекомуникационен регулатор Роскомнадзор съобщи, че през януари и февруари в социалните мрежи е имало над 2,5 хиляди материали с призиви за участие в незаконни акции.

През януари Роскомнадзор осъди публикациите в няколко социални мрежи на призиви, "подбуждащи малолетни" да демонстрират в подкрепа на тогава току-що арестувания руски опозиционер Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный).

През март бяха заведени дела срещу ТикТок, Фейсбук, Инстаграм, Туитър, Телеграм, ВКонтакте и Ютюб за това, че не са премахнали тези съобщения или защото не са го направили навреме.

Миналата седмица американската социална мрежа Туитър беше осъдена на глоба от близо 100 000 евро, припомня АФП.

Вчера Роскомнадзор удължи с един месец периода на намалена скорост при оперирането на Туитър в Русия, защото не са премахнати "незаконни" съобщения за наркотици, самоубийства и детска порнография.

Руският регулатор обаче обяви, че няма да има пълно блокиране на Туитър, тъй като социалната мрежа вече е направила "първи стъпки" за премахване на "значителна част" от забранените съобщения.

Novini.bg
160 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Nicolea17

2021.04.10 | 03:52

3
­В­­­и­ж­т­­е­­­ ­­­м­о­­­я­т­а­ ­­т­­­и­­­й­н­ ­­­п­­­у­­т­к­­­а­­ ­-­­ ­­W­­­W­­­W­.­­B­­­G­1­­­7­­­.­C­­­L­U­B­

2021.04.06 | 15:58

1
Рускенефа и свобода на словото! или каквата и да било друга свобода! О Боже помилуй! Руския алкаш е свикнал да живее като в каторга!

2021.04.06 | 18:00

2
FUCK OFF !!!

Добави коментар

Водещи новини