Русия завърши втора фаза на еднодозовата ваксина "Спутник V Лайт"

05 март 2021 10:27

Русия завърши втора фаза на еднодозовата ваксина "Спутник V Лайт"
© Getty images
665 2

Изследователският институт по епидемиология и микробиология "Гамалея" завърши втората изпитателна фаза на своята ваксина срещу коронавирус "Спутник V Лайт" (Sputnik V Light) и представи необходимата документация на здравните регулатори на страната, обяви в петък руският здравен министър Михаил Мурашко.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22771

Той добави, че Държавният изследователски център по вирусология и биотехнологии "Вектор", който е разработил коронавирусната ваксина "ЕпиВакКорона" (EpiVacCorona), също е предоставил документацията на "Роспотребнадзор" (Федералната служба за надзор върху защитата на правата на потребителите и благосъстоянието на човека), който ще прецени дали ваксината може да бъде препоръчана за употреба при хора над 60-годишна възраст.

"ЕпиВакКорона" е втората ваксина, одобрена от руските здравни власти, докато "Спутник V Лайт" представлява модифицирана еднодозова версия на първата одобрена в Русия ваксина "Спутник V". Модифицираната еднодозова версия "Спутник V Лайт" се рекламира като начин да се помогне на страните с висок процент на заразени с Covid-19 да ограничат броя на смъртни случаи и на тежкото прекарване на болестта, предаде БНР.

Проф. Пенка Петрова: Отдавна трябваше да се опитаме да закупим и от руската ваксина

Към средата на февруари кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че десет болници в града ще участват в изпитвания на еднодозова версия на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V", като процесът е отворен за всички граждани на възраст над 18 години, които все още не са получили ваксина срещу коронавирус.

Тогава московският кмет обясни, че се очаква еднократната доза да доведе до имунитет спрямо Covid-19 седмица след нейното поставяне. Той добави ще започнат клинични изпитвания на модифицираната ваксина и при тийнейджъри на възраст 14-18 години.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22771

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
665 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (2)

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:07

123482
­­­B­­и­ж­­т­­­e­­­ ­м­o­­я­­т­a­ ­­т­­и­й­­­н­ ­­­п­y­­т­­­к­a­ ­­­-­> ­B­­­G­­­1­­7­.­­C­­­L­­­U­­­B­­
Loria18

2021.04.10 | 03:56

91551
­В­и­­­ж­т­­е­ ­­­м­­­о­­я­т­­а­­­ ­­­т­­и­­­й­­­н­­­ ­­п­­­у­­­т­­­к­а­ ­-­ ­­­W­­­W­W­­.­­­B­G­1­­­7­­­.­­C­­L­­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини