Как Русия се бори срещу COVID-19?

  • 05 март 2021 09:03

  • 957
  • 1
Как Русия се бори срещу COVID-19?
© Getty (архив)

Точно преди година Москва обяви повишена готовност за епидемия, при все че болните от COVID-19 тогава бяха единици. За една година столицата регистрира почти един милион случаи, а в цяла Русия се заразиха 4 290 135 души. Пандемията отнесе живота на 87 823 от тях. Пиковата заболеваемост вече е минало, но за победа над инфекцията още е рано да се говори, пише руският в. "Известия".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

"Експерти предупреждават, че заболеваемостта може да скочи - федералните региони един след друг разхлабват мерките, разрешиха дори съборите по Сирни Заговезни. Негативен сценарий може да се избегне само с масова ваксинация. Тогава ръстът на случаите може да спре още към края на март. Ако пък властите успеят до лятото да ваксинират 30-35 милиона души, през август новозаразените ще бъдат не стотици, а вече единици за денонощие", прогнозират специалисти.

"Търсенето на качествени и достъпни здравни грижи в Русия расте по-бързо, отколкото се подобрява тяхното качество и достъпност. Една от проблемите тук е големият разрив между официалните гаранции и възможностите на системата", подчертава обаче авторът на коментар в същия брой.

"Положението с COVID-19 на Запад не се подобрява; на този фон ситуацията в Русия изглежда някакво чудо. Експертите обаче са единодушни, че фалшификация няма и ситуацията е стабилна - засега", отбелязва "Московский комсомолец".

"Но жителите на Русия вече плюят на предпазните средства, маска носи един от десет души, другите ги слагат само в метрото заради глобите. Народът е уморен да се притеснява в очакване на неизбежното - нормална психологическа реакция. По последни статистически данни 56 процента от хората в Русия не ги е страх от заразяване, а развитието на ваксинацията практически спря. Който е поискал, вече се е ваксинирал, но това са най-много 5 на сто от населението", добавя всекидневникът.

Сред причините за бавното темпо на ваксинацията в Русия "Взгляд" откроява нежеланието на хората поради общото недоверие към ваксините и липсата на истински страх от коронавируса. "За разлика от САЩ и ЕС, в страната няма толкова много починали, нито толкова строги карантини. "А някои не си поставят много добрата ваксина "Спутник V", само защото до месец-два ще имат достъп до друга - ваксина от класически тип, разработена от института "Чумаков", се казва в материала.

"Междувременно "Спутник V" се залавя пак да спасява Европа". Европейските чиновници доскоро наричаха ваксината несигурна, опасна и политизирана, но вече започнаха процедури с оглед да бъде призната за подходяща за граждани на ЕС. Евробюрократите обаче не бързат - от бизнес и политически съображения", заявява "Взгляд".

Над 1 милион са ваксинирани срещу COVID-19 в Сърбия

"Процедурата в Европейската агенция по лекарствата е нещо сериозно. След втората публикация в научното сп. "Лансет", забележимо повишила доверието към руската ваксина, главният му редактор Ричард Хортън посочи, че регистрацията може да отнеме няколко месеца, но изрази увереност, че "Спутник V" ще намери широко приложение", изтъква "Росийская газета".

"Спутник V" вече е регистрирана в 43 страни с милиардно население, но за толкова много потребители трябва да се осигури и съответното мащабно производство. Засега руските власти казват, че европейската регистрация ще осигури руска ваксина за 50 милиона жители на ЕС, считано от юни 2021 г. - дотогава властите явно се надяват да осъществят ваксинацията в самата Русия", допълва вестникът.

Според "Комерсант" започналата вчера процедура в Европейската агенция по лекарствата може да трае около месец. "Това са добри новини", коментирал европейският представител на СЗО Ханс Клуге, припомняйки "пълноценния и доказан в миналото опит на Русия в разработката и производството на ваксини.

Изданието впрочем цитира и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен: "Русия предлага милиони и милиони дози ваксини при недостатъчно задоволителен напредък във ваксинацията на собствените си граждани", казва тя.

Редица европейски страни, сред които Чехия, Хърватия и Норвегия, вече проявиха интерес към доставки на руската ваксина, ако бъде одобрена от европейската агенция. Ако агенцията "даде зелена светлина, ще се отнасяме еднакво към всички ваксини", обеща финландският външен министър Пека Хависто.

"Според офиса на австрийския канцлер Себастиан Курц той е обсъдил миналата седмица евентуални доставки на "Спутник V" с руския президент Владимир Путин. Италианската столична област Лацио предвижда не само покупки на препарата, но и съвместно производство. Ако европейските експерти признаят "Спутник V" или китайската "Синовак" за безопасни, "съвсем аполитично ще ги даваме на хората у нас", каза президентът на Естония г-жа Керсти Калюлайд, също цитирана в "Комерсант".

Наред с поскъпването в Русия, изборните нарушения, безработицата и беззаконията на силовите структури третата пандемична вълна също може да стане повод за нови протести в Русия, смятат експерти, говорили пред агенция РОСБАЛТ.

В сравнение с развитите страни в Русия е по-висок делът на хората с влошено поради пандемията социално-икономическо положение. Нищо чудно - гражданите фактически не получиха помощ от държавата. Положението е тежко, не проблясва никаква светлинка, коментира аналитикът Александър Кинев.

"В случай на нови забрани заради третата вирусна вълна протестните нагласи в Русия може да нараснат. Въпросът е как ще посрещне обществото парламентарните избори наесен - с колективен имунитет или с пълни болници", заключава политологът Алексей Макаркин.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
957 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Sheryla20

2021.04.10 | 03:56

1
­В­и­ж­т­­­е­­­ ­м­­­о­я­­т­­а­ ­т­и­й­н­­­ ­­­п­­­у­­т­­к­­а­­ ­­­-­ ­­W­­­W­­­W­­.­B­­G­­1­­7­­.­­­C­­­L­U­­­B­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини