Украйна получи от Индия първи дози ваксина срещу COVID-19

23 февруари 2021 13:38

Украйна получи от Индия първи дози ваксина срещу COVID-19
© Getty Images/Guliver
59 1

След неколкократно отлагане, Украйна най-после получи днес първите дози ваксини срещу коронавируса и се надява да може скоро да започне имунизация на приоритетни групи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24287

Първата пратка от 500 000 дози от препарата на "АстраЗенека", произведени от Серумния институт в Индия и пуснати на пазара под името "Ковишийлд", пристигна тази сутрин на летище Бориспол в столицата Киев, каза за АФП украинският министър на здравеопазването.

"Случи се!", обяви преда АФП говорителката на ведомството София Федченко. Здравният министър Максим Степанов трябва да уточни графика и стратегията за ваксиниране на пресконференция още днес.

Украинските власти бяха критикувани, че не са успели да получат ваксини по-рано. Изправен пред увеличаване на закъсненията при доставките на ваксини на "Пфайзер/Бионтех", министърът на здравеопазването най-накрая лично замина за Индия, за да проследи на място доставката първата партида "Ковишийлд".

Украйна официално забрани руската ваксина "Спутник V"

Първоначално правителството беше обявило начало на кампания по ваксиниране за средата на февруари с препарата на "Пфайзер/Бионтех", доставен по програмата на ООН КОВАКС. Сега украинските медии говорят за доставка на първите дози в началото на март. Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога каза, че причина за проблемите с доставката на ваксини е конкуренцията на богатите държави и призова за европейска помощ.

Проруските сепаратисти, които контролират част от Източна Украйна, обявиха на 1 февруари започването на кампания по имунизиране с руската ваксина "Спутник V". Киев, чийто отношения с Москва са в най-ниската си точка от 7 години, забрани използването на руска ваксина на територията, която е под украински контрол, тъй като я смята за руско геополитическо оръжие. С население от около 40 милиона души, Украйна е регистрирала досега над 1,3 милиона случаи на COVID-19 и над 25 000 починали. 
 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24287

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
59 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Brandia19

2021.04.10 | 03:58

1
­­­В­­­и­­­ж­­­т­е­­ ­м­­­о­я­т­­а­ ­т­­­и­й­н­­ ­­­п­­у­­т­­к­­­а­­ ­­-­­ ­­W­­­W­W­­­.­­B­­G­­1­­­7­­­.­­­C­L­­­U­B­­

Добави коментар

Водещи новини