Русия се опитва да подпомогне замрелия мирен процес в Афганистан

  • 22 февруари 2021 13:10

  • 340
  • 3
Русия се опитва да подпомогне замрелия мирен процес в Афганистан
© Getty (архив)

На фона на замрелите разговори между афганистанското правителство и талибаните и докато новата администрация във Вашингтон се суети в обмислянето на вариантите, Русия засилва опитите си да намери начин за напредък в мирния процес. Емисари на Москва правят обиколки, посещават регионални лидери и се срещат с официални лица и високопоставени талибани - въпреки че министерската среща на НАТО тази седмица установи, че няма лесно решение за това как да бъде сложен край на проточилата се война в Афганистан, коментира АП.

Замир Кабулов, специален пратеник за Афганистан на руския президент Владимир Путин, беше в края на миналата седмица в Пакистан за разговори с официални лица. Исламабад е ключов играч със значително влияние върху талибаните. Отделно началникът на Сентком (Централното командване на въоръжените сили на САЩ) ген. Кенет Макензи също беше в Пакистан за среща с влиятелния командир на армията. Техният дневен ред също беше Афганистан. Въпреки че изявлението след срещата беше неясно, Пакистан е смятан за ключ за достъп до талибаните, чието ръководство има жилища и главна квартира в Пакистан, да се съгласят да намалят насилието и да се стигне до евентуално примирие. Вашингтон и Кабул настояват за примирие, а талибаните казват, че ще преговарят за него като част от мирните преговори с афганистанското правителство.

Съгласно споразумението от февруари 2020 г., подписано от администрацията на Тръмп с талибаните, Вашингтон се ангажира до 1 май да бъдат изтеглени всички чуждестранни войски от Афганистан. След 20 години това стана най-продължителният конфликт на Америка. Сега президентът Джо Байдън обмисля преразглеждане на тази сделка, въпреки че талибаните са предупредили, че няма възможност за промяна на крайния срок и заплашват с подновяване на войната със САЩ и НАТО, ако той не бъде спазен.

След подписването на споразумението между САЩ и талибаните те спазиха ангажимента си да не нападат войници на САЩ и НАТО, но непрестанно атакуват афганистанските сили, които също извършват операции срещу бунтовниците. Избликът на насилие из Афганистан подронва всякакви възможности за реално примирие. Сега талибаните са в по-силна позиция, отколкото през 2001 г., когато оглавяваната от САЩ интервенция свали техния режим, дал убежище на Осама бин Ладен, организатора на терористичните атаки срещу САЩ на 11 септември.

От своя страна Русия не е забравила своя опит в Афганистан, където бяха убити най-малко 15 000 съветски войници в сражения, започнали като опит да се помогне на комунистически съюзник, но бързо прераснали в изтощителна кампания срещу подкрепяното от САЩ въстание на муджахидините. По време на необявената си предварително визита в петък в Исламабад руският пратеник се срещна с влиятелния командващ пакистанската армия, а също с външния министър. Появиха се малко подробности за срещите на Кабулов освен изявлението, че в центъра на дискусиите са били Афганистан и усилията за постигане на мирно споразумение.

Талибаните са твърдо против отлагане на изтеглянето на американските войски от Афганистан

Русия често нагазва в дипломатическата сцена в Афганистан. Миналия месец делегация на талибаните посети Москва, което е ставало и преди в критични моменти от мирния процес. През 2019 г. Москва на два пъти беше домакин на срещи между талибаните и изтъкнати личности от Афганистан - срещи, които бяха възприемани като предвестник на мирните преговори между афганистанското правителство и бунтовниците, започнали миналата година в Катар, където талибаните имат политическо представителство.

Сегашната дипломатическа инициатива на Москва предшества 32-ата годишнина от изтеглянето на Съветския съюз от Афганистан, където се сражаваше с подкрепяните от Вашингтон и Исламабад муджахидини. Молла Абдул Гани Барадар, съосновател на движението Талибан и главен преговарящ за сделката със САЩ от 2020 г., се е сражавал през 80-те години във войната срещу съветските войски.

Талибаните не са готови за прекратяване на огъня

След срещата си с Кабулов пакистанският министър на външните работи Шах Мехмуд Куреши каза, че Исламабад и Москва споделят желанието за "всеобхватно политическо решаване на конфликта в Афганистан". Миналата седмица говорителката на руското външно министерство Мария Захарова съобщи пред репортери, че предстои външният министър на Афганистан Мохамад Ханиф Атмар да посети Москва.

"Русия отдава специално внимание на националното помирение в Афганистан и прекратяването на продължителния военен конфликт в страната", каза Захарова.

Последвайте канала на

340 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Jena16

2021.04.10 | 03:58

3
­В­­­и­ж­т­­е­­ ­­м­­о­­­я­т­­­а­­ ­т­­и­­­й­­­н­­­ ­­п­­­у­т­­к­­а­­ ­­-­­ ­W­­W­W­.­­­B­­G­­1­7­.­­­C­L­­­U­­­B­­­
Едноокия

2021.02.22 | 15:40

2
Питам се,къде е ООН? Въобще има ли го?
jp

2021.02.22 | 15:17

1
laza

Добави коментар

Водещи новини