В Москва започват клинични тестове на ваксината "Спутник Лайт"

  • 18 февруари 2021 14:23

  • 704
  • 0
В Москва започват клинични тестове на ваксината "Спутник Лайт"
© Getty Images/Guliver

Международните клинични изследвания на еднофазната ваксина "Спутник Лайт" започнаха в Москва, съобщи ТАСС, като цитира съобщение на кмета на руската столица Сергей Собянин в блога му.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

"Днес започваме международните клинични изследвания на ваксината "Спутник Лайт". Новият препарат, разработен от института "Гамалея", трябва да отстрани основния недостатък на класическата ваксина "Спутник V" - наличието на две дози, които се инжектират на пациентите в интервал от няколко седмици. За ваксиниране със "Спутник Лайт" е нужно само едно посещение в поликлиниката. Имунитет започва да се създава след седмица и достига максимума си четири седмици след ваксиниране", написа Собянин.

6000 души ще участват в тестовете на ваксината - 3000 в Русия и 3000 в ОАЕ.

"Спутник Лайт" вече е преминал първа фаза на изпитания. Всички ваксинирани са изградили имунитет срещу COVID-19. Официални точни оценки на ефективността на ваксината обаче още няма. Според директора на руския Фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев ефективността е от 73 на сто до 85 на сто.

В Москва всеки желаещ пълнолетен гражданин може да се имунизира със "Спутник лайт", ако няма медицински противопоказания и не е ваксиниран със "Спутник V", посочва ТАСС, цитирана от БТА.

EК: Ако "Спутник" иска на европазара, ще инспектираме местата, където се прави

Според директора на центъра "Гамалея" Александър Гинцбург, имунитетът срещу COVID-19 след ваксиниране със "Спутник лайт" трае 4-5 месеца. Той също така бе казал, че за разлика от "Спутник V", еднофазната ваксина само понижава вероятността от развитие на тежка форма на заболяването, но не изключва инфекция.

Междувременно руският заместник-министър на здравеопазването Алексей Кузнецов каза, че се обсъжда провеждане на клинични изследвания на "Спутник V" при деца и юноши.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
704 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини