Опозицията в Киев обяви исторически момент

  • 16 февруари 2021 15:38

  • 616
  • 0
Опозицията в Киев обяви исторически момент
© Getty (архив)

"Този момент е исторически", това е заявил украинският депутат от "Опозиционна платформа" Иля Кива, предаде газета.ру.

Парламентаристът от Върховната рада в Киев е обявил, че е започнала процедурата по събирането на подписи за импийчмънт на президента на страната Володимир Зеленски. "След консултации с колеги ние започнахме да събираме подписи. На този етап нашето предложение е подкрепено от деветима законодатели. Очакваме нашето искане за предсрочно отстраняване на Зеленски от власт да бъде подкрепено от още парламентаристи", е заявил той.

Опозицията е поискала импийчмънт след като държавният глава на 2 февруари 2021 г.  по препоръка на Съвета за национална сигурност на източноевропейската страна е спрял излъчването на няколко телевизии на територията на страната за петгодишен срок. Решението е било продиктувано след като от службата са заявили, че медиите са били финансирани от Русия. Според опозицията президентът на Украйна е искал да заглуши недоволни от управлението му гласове.

Държавният глава е бил обвинен в погазване на конституционното право на свобода на изразяването.

Зеленски е пред импийчмънт?


Процедурата по импийчмънт в Украйна е била одобрена от парламента по предложение на Зеленски през пролетта на 2019 г. Нейните етапи са няколко. Първият – искащите отстраняването на президента депутати формулират  обвиненията срещу държавния глава. След това парламентаристите трябва да съберат подписите на най-малко 2/3 от 450-те своите колеги. Третата фаза е предаване парафираните от поне 301 депутати обвинения на специална парламентарна комисия. Следващият етап е  изслушване на президента и/или негов защитник пред комисията, излъчвано пряко. Политическата съдба на държавния глава се решава в пленарна зала. Ако най-малко 301 законодатели се обявят за свалянето на президента от власт, се насрочват предсрочни избори за държавен глава.

Според данни от последния вот за парламент в Киев през 2019 г. партията на Зеленски "Слуга на народа" и нейните коалиционни партньори ("За бъдеще" и "Доверие") са получили общо 292-ма мандата.

Опонентите на властта (Опозиционна платформа, партиите на бившия премиер Юлия Тимошенко "Баткившчина" ("Отечество"), експрезидента Петро Порошенко "Европейска солидарност" и "Голос" ("Глас") на музиканта Светослав Вакарчук) са разполагали общо със 133 места. Това означава, че инициативата за импийчънт няма почти никакви шансове да бъде задействана, посочи Би Би Си.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
616 0

Свързани новини

Водещи новини