Историк: Русия върви към военна хунта

  • 04 февруари 2021 09:34

  • 163
  • 9
Историк: Русия  върви към военна хунта
© Getty (архив)

След процеса срещу руския опозиционер Алексей Навални, пратен в затвора, отношенията на Русия с Европа и САЩ отново "пробиха дъното". Световната реакция показва, че инцидентът става дългосрочен фактор за дестабилизация в отношенията на Русия със Запада, пише "Комерсант".

Критикът на Кремъл се върна през януари в Русия след лечение в Германия след отравяне през август и бе арестуван на летището. Във вторник руски съд осъди Навални на три и половина години затвор, след като постанови, че е нарушил изискванията на условната си присъда по дело за измама.

Осъдиха Алексей Навални на 3,5 г. затвор

Преценил съдебното решение като политическо гонение срещу непримиримия критик на Кремъл, Западът направи невъзможно продължаването на диалога по случая Навални. Но бурята от негодувание сред западните политици сочи и липса на визия за по-нататъшните стъпки, и липса на решимост окончателно да скъсат с Москва. Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел, пристигащ на посещение в Русия, стои пред почти неразрешима задача: да демонстрира твърдост и същевременно да запази перспективите за сътрудничество между ЕС и Русия в сферите, където още има такава възможност, посочва "Комерсант".

"Руското външно министерство подчерта, че няма да остави без отговор акцията на западни дипломати от 14 посолства, присъствали на процеса срещу Навални - безпрецедентно явление в световната практика", отбелязва правителственият в. "Росийская газета". "Става дума за политическа акция", заяви в тази връзка говорителката на руската дипломация Мария Захарова.

В Европа явно просто не са останали други обединяващи идеи освен "санкции срещу Русия". И не е толкова важно по какъв повод се налагат, твърди московският официоз, напомняйки в същия материал за предстоящите разговори на Жозеп Борел в Москва с руския му колега Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи.

Законопроект за санкции срещу Русия по повод ситуацията около Навални е внесен в Конгреса на САЩ, информира "Известия", като се позовава на пресслужбата на Марко Рубио, сенатор от щата Флорида.

Москва вижда в американските заплахи със санкции не толкова празни приказки, колкото независещи от нея действия, отбелязва "Взгляд" и критикува "хората, които предлагат да се предадем". В отговор на западната загриженост и шантаж редица руски политици, журналисти и активисти се обявиха за освобождаване на Навални. Според тях Русия ще трябва да плати твърде скъпо за хвърлянето му в затвора - спиране на проекта "Северен поток-2", нови санкции, заплаха от изолация. Част от тях много добре схващат, а други наистина не разбират, че настояват Русия не само да жертва достойнството си, но и доброволно да се закачи на куката на шантажиста. Тоест са или предатели, или глупаци, заключава "Взгляд".

"Западът не ще успее да превърне Навални в Михаил Горбачов", уверява агенция РЕГНУМ в коментар за протестите в подкрепа на опозиционера в Русия. Москва трябва да даде на Запада ясен сигнал, че няма да допусне антидържавен преврат и ще го потисне с всякакви сили. Навремето Китай сурово потуши протеста на Тянанмън (1989 г.) и днешното състояние на страната показва, че решението е било правилно, допълва РЕГНУМ.

Демонстрациите са предизвикани от фундаментални грешки на самата власт в Русия в течение на години, поне от 2018 г. - от времето на пенсионната реформа. Навални е само катализатор на протеста, обяснява пред "Свободная преса" политологът Павел Салин. Групировки от елитите в Русия ще се опитат да използват тази ситуация, смята експертът. Той обаче отхвърля възможността случаят Навални да е проект на някоя от либералните "кремълски кули" в борбата й с по-консервативните властови среди.

"Независимая газета" припомня "максимално суровото разпръсване" на демонстрантите, подкрепили Навални, но се съмнява "вождовете на навалнистите" да променят своята тактика, "докато има млади хора, готови без никакво заплащане да излизат" на улицата срещу палките на спецполицаите. Вестникът предрича "по-твърд отговор" на активистите срещу действията на силовите структури и подобряване на координацията им чрез социалните мрежи. Според "Независимая газета" в този смисъл протестите в Русия все повече ще наподобяват тези в Беларус.

Според историка Иван Курила, цитиран в онлайн изданието "Медуза", реакцията на властите срещу протеста е знак за "преход от мекия авторитаризъм към военен режим и хунта. В нашия случай това са силовите структури, Росгвардия, Федералната служба за сигурност, но никой от тях не умее да ръководи страната с политически методи, те не ги познават. Политически метод в очите им са палките", обяснява той.

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 вече няма как да се оттегли от властта. Днес му остава само едно - на всяка цена да не изпуска трона, прибягвайки все по-често до открито насилие над обществото и политически трикове, четем в анализ на агенция РОСБАЛТ.

Историческото време на Путин изтече на 17 януари 2021 г., когато основният му политически противник, макар заплашен от смъртна опасност, се върна в Русия. И дори чудовищната присъда срещу Навални само отлага констатацията на този факт, заявява авторът.

Съветът на Европа: Присъдата на Навални е заплаха за правата на руснаците

 

Последвайте канала на

163 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2021.02.04 | 10:56

3
Медуза , Дождь , Ехо Моквы , НКО - тата са врагове на Русия , предатели вътре в страната и трябва незабавно да се закрият и да бъдат съдени за държавна измяна ! Също и недоотровения престъпник Навални !
Обективен

2021.07.01 | 12:30

9
БОЛЕН МОЗЪК
а защо не

2021.02.04 | 12:54

6

направо разстреляни?

Нищоправец

2021.07.01 | 12:29

8
ЕЙ,ПАК ИЗПРЕВАРИХМЕ РУСИЯ ХУНТАТА Е ВЕЧЕ ТУК
Obersturmbanfurer Skorcini

2021.02.04 | 19:01

7
Пютювските кърлежи и в България са си пютювски кърлежи. За тях само-чемодан-вокзал-МАсква

2021.02.04 | 11:31

5
Нищо ново под слънцето. Статия на ббс. Великобритания забърква кашите за да скара Европа и Русия, а после ще предлага помощ в кавички на Русия в замяна на безплатно извличане на ресурси. Винаги така е действала.
бай Гошо

2021.02.04 | 10:57

4
България също върви към военна хунта ако човекът с юмрука не бъде своевременно елиминиран! Дано Гешев и съдът се справят с него както се полага на един метежник!!

2021.02.04 | 10:40

1
Русия ще избави народа от световната МАФИЯ!!!Бавно, но славно!!
народа прост

2021.02.04 | 10:50

2
кой народ ще избави че не разбрахме за българския знаем на 9 9 44 руския също го избавяха и полския финландския също афганистанския украинския СВЕТОВНИ избавители откакто го има ленин и сталин само избавят издавят избиват и избесват

Добави коментар

Водещи новини