Руски експерт: Присъдата на Алексей Навални ще радикализира протестите

  • 03 февруари 2021 09:05

  • 680
  • 2
Руски експерт: Присъдата на Алексей Навални ще радикализира протестите
© Getty (архив)

Поведението на руския опозиционер Алексей Навални "наподобяваше целенасочено предизвикателство" и даваше на властите "все повече и повече поводи да сезират съда". Това пише официозът "Росийская газета" по повод вчерашното решение на московски съд, който отмени условната присъда на Навални за измами от 2014 г. и заради нарушения на мярката за неотклонение - подписка, я смени с ефективна от 3,5 години затвор. Като се приспадне времето, прекарано вече под домашен арест, Навални ще лежи две години и осем месеца, цитира печатът уточнение на адвокатката му Олга Михайлова.

"Едно различно съдебно решение щеше изцяло да противоречи на правната идеология и на правото", коментира за "Росийская газета" Кирил Кабанов от Съвета по човешките права към президента Владимир Путин. Навални съзнателно е нарушавал закона с убеждението, че всяко негово действие ще се разглежда като политическо - позицията му е изгодна за някои чужди държави, твърди Дмитрий Липин от руската Асоциация на юристите.

"В случая Навални се проявява не само като търговец, хванат в кражби, а като предател, цитира вестникът коментар на Генадий Зюганов, лидер на руските комунисти. Опозиционерът два пъти е съден за измами и други престъпления, а според повечето хора един борец с корупцията трябва най-малкото да е чист човек", заявява авторът на друг материал в "Росийская газета".

"Изданията описват последните демонстрации в подкрепа на Навални в Русия - вчера според правозащитници бяха задържани над 1000 души. Ефективната присъда за опозиционера ще засили, дори ще радикализира протеста, но не за дълго", прогнозира пред "Известия" политологът Дмитрий Орлов.

"Процесът бе посетен от близо двадесет западни дипломати, но този опит за вътрешно- и външнополитически натиск не се увенча с успех", пише "Взгляд". "В очите на Запада Навални е важна фигура - в представите им явно вече е станал президент", иронизира блогърът Максим Кононенко. Той припомня пред "Взгляд" как преди време Западът и по-специално САЩ обявиха за лидер на Венецуела Хуан Гуайдо, а по-късно фактически признаха Светлана Тихановска за избран президент на Беларус. "И какво излезе от всичко това?", риторично пита наблюдателят.

Масови арести в Русия заради Навални

"Ако руската власт бе освободила Навални, де факто сама би се зачеркнала след двата последни протеста и след като Навални показа на всички среден пръст с филма си за "двореца". Такива атаки не се прощават", коментира за "Комсомолская правда" аналитикът Георгий Бовт. Надхвърлил 100 милиона гледания в ЮТюб, този филм показва и разказва за помпозна резиденция на Владимир Путин на брега на Черно море, за която президентът твърди, че не е негова.

"Новая газета" подробно разглежда присъдата срещу Алексей и Олег Навални от 2014 г. за измами спрямо фирмата "Ив Роше". Французите още през 2013 г., заявиха, че братята са изпълнили всичките си ангажименти и компанията не е понесла щети, "но делото все пак бе докарано до съд и обвинителна присъда". През 2017 г. Европейският съд по правата на човека призна присъдата за "произволна и необоснована". Както фактически потвърди и правителството на Русия, частично изплащайки на Алексей Навални обезщетението, присъдено от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). "А руският Конституционен съд призна, че текстът, по който бяха осъдени братята, противоречи на основния закон на Русия", се казва в статията.

Постановените за Навални 2 години и 8 месеца в лагер лесно могат да се превърнат и в 5, и в 10 години, заявява в заглавие "Свободная преса".

"Опозиционерът ще получи ефективни присъди и по други образувани вече криминални дела срещу него. Ще бъде хвърлен зад решетките демонстративно, за да може Западът в отговор само да обсипва Русия със санкции. А санкциите вече са изгодни за Москва, поела курс към късане със Запада и заминаване в другото полукълбо", обяснява Максим Шевченко, политик и обществен деец.

"Досега Навални по чудо успяваше да избегне затвора. Късметът му обърна гръб, чак когато директно се противопостави на Владимир Путин. Арестуван през януари при завръщането си от лечение в Германия след предполагаемо отравяне през август в Сибир, на вчерашния процес Навални пак обвини за това отравяне лично държавния глава. Той няколко пъти нарече Путин страхливец - обичайният начин да ядосаш своя опонент", отбелязва "Независимая газета".

Масови арести в Русия заради Навални

"Присъдата на опозиционера изтича след 32 месеца. Тогава Путин по традиция ще отговаря уклончиво на въпроса ще се кандидатира ли отново за президент. Но вече ще е взел решение. Навални пак ще иде в затвора - това е вписано вече в графика на Путин за изборната 2024 г.", заключава всекидневникът.

Кремъл ще постигне ефект, обратен на очаквания - сега властта ще се бори с Навални "не само като с политическа, но и с морална величина. Затворът ще му придаде морална тежест", цитира "Комерсант" мнение на Андрей Колесников от Московския център "Карнеги".

Според аналитика Абас Галямов обаче без Навални Кремъл има шанс да пребори разработените от него изборни тактики и да си гарантира що-годе приемлив резултат на изборите за Държавна дума наесен.

"Буквално часове преди присъдата екипът на новия президент на САЩ Джо Байдън отправи сигнали, обнадеждаващи за Кремъл. По-специално, че Вашингтон е готов на сделка с Москва за отмяна на санкциите срещу газопровода "Северен поток-2". Сега обаче САЩ заявиха, че са дълбоко разтревожени от събитието, за незабавно освобождаване на Навални се обявиха и европейски лидери", посочва РОСБАЛТ. "Отношенията на Русия със Запада отново са на кръстопът", констатира агенцията.

"Днес западните столици предстои да осмислят съдебното решение срещу Навални. Най-близкото денонощие ще е решаващо за перспективите на американско-руските отношения. Присъдата срещу Навални сериозно ще се отрази върху отношенията на Русия с останалия свят", казва пред РОСБАЛТ американистът Александър Шумилин.

Последвайте канала на

680 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хадан

2021.02.03 | 16:57

2
Да в Америка!

2021.02.03 | 13:49

1
Путиновската демокрация в действие.

Добави коментар

Водещи новини