Юлия Тимошенко ще продължи гладната си стачка

  • 06 май 2012 19:26

  • 1075
  • 0
Юлия Тимошенко ще продължи гладната си стачка
©

Изтърпяващата седемгодишна присъда затвор бивша украинска министър-председателка Юлия ТимошенкоЮлия Тимошенко Юлия Володимировна Тимошенко (родена на 27 ноември 1960 г. ) е украински политик и е насърчена от международната подкрепа за съдбата й и ще продължи гладната си стачка, с която протестира срещу отношението към нея в затвора, заяви дъщеря й Евгения за австрийския вестник "Остеррайх", предаде Ройтерс.

Тимошенко е получила огромна психологическа подкрепа от дипломатическите реакции и решения на политици да бойкотират мачовете в Украйна от Европейското първенство по футбол, което Киев организира съвместно с Полша.

На въпрос дали Юлия ТимошенкоЮлия Тимошенко Юлия Володимировна Тимошенко (родена на 27 ноември 1960 г. ) е украински политик и ще продължи започнатата на 20 април гладна стачка, дъщеря й отговаря: "Да, това е намерението й. Тя ще продължи протеста си - с всичките му последствия - докато не бъдат взети решения. Затова се страхувам. Страх ме е за живота на майка ми."

Случаят с Тимошенко обтегна отношенията на Украйна със Запада. Някои европейски лидери отмениха участието си в срещата на върха на Централна Европа в Ялта на 11 май. Тимошенко е основният съперник на украинския президент Виктор Янукович. През октомври тя бе осъдена на 7 години затвор за злоупотреба със служебно положение на съдебен процес, за който Западът заяви, че е бил политически мотивиран. Тя изтърпява наказанието си в затвор в Харков, който е един от градовете, където ще се играят мачове от Евро 2012.

Тимошенко започна гладната си стачка в знак на протест срещу, по нейни думи, физически тормоз от надзиратели. Управлението на затвора отрече твърдението й.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1075 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини