Опозиционните прояви в Русия отслабват, но до изборите наесен може да прераснат в мащабен протест

  • 01 февруари 2021 09:00

  • 324
  • 0
Опозиционните прояви в Русия отслабват, но до изборите наесен може да прераснат в мащабен протест
© Getty (архив)

Щабът на Алексей Навални организира куест за привържениците му и за полицията, пише в. "Комерсант". Наред с други руски издания всекидневникът коментира вчерашните прояви в Русия в подкрепа на опозиционера, поставен под стража като нарушител на мярката за неотклонение по криминално дело срещу него.

Симпатизантите му все пак успяха да проведат масов протест в Москва въпреки безпрецедентното затваряне на градския център и редица метростанции. Опозицията използва "беларуската тактика" - протестиращите се разделиха на колони и всяка се ориентираше по указания на щаба на Навални чрез Телеграм, припомня вестникът масовите демонстрации в Беларус срещу президента Александър Лукашенко.

На полицията в Москва просто не ѝ стигнаха сили, за да спре всички големи групи, и протестиращите спокойно изпълваха цели улици в центъра. Събитията наподобяваха изморителна куест игра без емоционални кулминации и логичен финал, пише изданието. Според него "явно е спаднало взаимното ожесточение" от митинга в защита на Навални от 23 януари.

Вчера властите хвърляха срещу демонстрантите в Москва колони бойци със затворнически коли, а протестиращите жители на Санкт Петербург бяха посрещнати с газ, шумови гранати и електрошокове, отбелязва обаче агенция РОСБАЛТ в репортажи от двата града.

Повече от 5 000 арестувани на вчерашните протести в Русия

Незаконните акции не оправдаха очакванията на организаторите - не намериха особен отклик у гражданите. Почти навсякъде в Русия полицаите, бойците от Росгвардия и журналистите бяха едва ли не повече от участниците в проявите, твърди в. "Росийская газета".

Осведомителните агенции съобщиха в събота за над 4000 задържани на протестите в цяла Русия с искане Навални да бъде освободен. В неделя те бяха над 5000 в 86 града из Русия, информира сайтът "ОВД-инфо", цитиран в печата.

Този път задържаните са по-малко, отколкото миналия уикенд, непълнолетните, откарани в полицията - в пъти по-малко, а на места изобщо няма. Разясненията и родителските призиви са чути. Това съобщи детският омбудсман Анна Кузнецова, заявява "Росийская газета" в друг материал.

"Протестът видимо охладня. Разумът надделя - кой би поискал да премери кожата на опитно зайче, да стане безправен участник на една съмнителна масовка", коментира във в. "Известия" Александър Брод от Съвета за развитие на гражданското общество и човешките права към президента Владимир Путин.

Според него сегашните акции са репетиция, "проба на силите", провеждана от руската опозиция като подготовка за мобилизация за парламентарните избори наесен. Но "агресивността на протестиращите отблъсква" хората в Русия и те "не искат вече да се водят по съмнителни аниматори", подчертава той.  "Хората чудесно виждат кога са манипулирани", затова излизащите на улицата вече са 10-20 пъти по-малко, но "опозицията има стратегическа нужда от протест в Москва и Санкт Петербург" - "това личи по манипулацията и указанията от Германия. Другите регионални акции са само фон", казва пред в. "Взгляд" Кирил Кабанов от президентския съвет по човешките права. Според него издирваният от руските власти съратник на Навални Леонид Волков се намира в Германия и ръководи руските протести чрез социалните мрежи. Междувременно САЩ продължават да подкрепят незаконните протести в Русия, както обърна внимание руската дипломация, добавя "Взгляд".

"Комсомолская правда" отбелязва "здравите нерви" на полицията в Русия, но приканва "да не се подценяват възможностите за мрежова мобилизация по някакъв шумен повод". Протестите всеки момент може да избухнат с нова сила. Може би ще се опитат да ги превърнат в перманентни - по беларуския сценарий, прогнозира всекидневникът.

Центърът на руската столица отново потъна в трескаво политическо брожение. Против какво - по принцип може да се каже, но в името на какво? Каква обмислена позитивна програма за преустройство на Русия се крие в него? - пита автор на в. "Московский комсомолец". "Не, не агитирам против Навални - прави уговорка той. - Само задавам неудобни, затова пък много важни въпроси. И бремето на предишните ни исторически грешки показва, че е по-добре да отговорим на тях още сега."

В интервю за в."Новая газета" политологът Глеб Павловски нарича акцията за освобождаване на Навални "смайващ успех". Според него "успехът идва оттам, че опозицията успя до голяма степен да изземе стратегическото управление", защото действията на властта са били "предсказуеми и глупави".

ЕС разкритикува Русия заради арестите на демонстранти, подкрепящи Навални

По думите му, затваряйки центъра на Москва, руските власти са уведомили цяла Русия, че протестът е извънредно важен. И същевременно са вкарали в градовете "чудовищно количество (специални сили) ОМОН и полиция, което общо взето не беше нужно". Расте и броят на задържаните, но с това властта "мащабира акцията - налага се усещането, че в нея участват едва ли не стотици хиляди души". "Глупостта на властта е важен фактор за революционизиране на масите", изтъква аналитикът.

При по-малък брой участници в проявите - според провластовите медии - нарасналият брой сблъсъци със силовите структури е сериозен симптом. Той означава, че виртуалните несъгласни се превръщат в реални улични активисти, посочва в. "Независимая газета".

Ако хората на Навални или други радикали запазят високия градус на протеста, а властта се ограничи с крути мерки, тя ще изпадне в трудна ситуация преди изборите наесен. Масата от недоволни може да превърне извънпарламентарната днес опозиция в истинска политическа сила. И продължи ли да я пренебрегва, властта ще се сблъска с протести вече от друг мащаб, предупреждава руският всекидневник.

Последвайте канала на

324 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини