Украинска компания иска разрешение за производство на руската ваксина

  • 06 януари 2021 18:49

  • 576
  • 0
Украинска компания иска разрешение за производство на руската ваксина
© Getty Images/Guliver (архив)

Украинската фармацевтична компания "Биолик" е поискала държавно разрешение да произвежда руската ваксина срещу КОВИД-19 "Спутник V" - деликатна тема предвид обтегнатите отношения между Киев и Москва, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

"Биолик" съобщи на сайта си, че е подала молба да регистрира в Украйна Gam-COVID-Vac, известна още като "Спутник V", след като Русия лансира идеята да проведе клинични изпитвания в Украйна.

Русия е готова да проведе клинични изпитания на комбинираната ваксина на АстраЗенека и "Спутник V" в Украйна

Предложението на "Биолик" бе подкрепено от влиятелния проруски опозиционен политик Виктор Медведчук. Украинското правителство обаче омаловажи шансовете за бързо одобрение на руската ваксина, ако изобщо го даде, отбелязва Ройтерс, цитира БТА.

Външният министър Дмитро Кулеба я нарече "хибридно оръжие на Русия срещу Украйна" в интервю за украинския в. "Ден", а заместник-здравният министър Виктор Ляшко, цитиран от Интерфакс, заяви, че Украйна ще използва само ваксини, които са приключили клиничните тестове.

Украйна договори доставка на COVID-19 ваксини от китайска компания

"Спутник V" все още е в трета фаза от изпитванията. Украинският президент Володимир Зеленски заяви миналия месец пред в. "Ню Йорк таймс", че ваксината ще бъде използвана в руската "информационна война" срещу Украйна, но отбеляза, че за правителснтвото "е невъзможно да обясни на украинското общество защо да не вземе ваксина от Русия, ако Америка и Европа не дават".

"Невъзможно е да се обясни това на някой, който умира", каза той. Правителството на Зеленски се опитва да осигури ваксини срещу КОВИД-19 от Китай и от глобалната схема КОВАКС.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
576 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини