Медия за пресконференция на Путин: Да говориш много и да не кажеш нищо

  • 18 декември 2020 09:16

  • 1422
  • 8
Медия за пресконференция на Путин: Да говориш много и да не кажеш нищо
© Getty (архив)

Президентът на Русия Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 отговори вчера на 68 въпроса от журналисти и граждани за събитията през отминаващата година. В центъра на вниманието бяха лекарските възнаграждения, кризите в някои бивши съветски републики, отношенията на страната със Запада и излизането на руската икономика от пандемията, пише "Известия".

Седемдесет процента от бюджета на Руската федерация вече не идват от петрол и газ, страната ще се върне на нивото отпреди COVID-19 към края на 2021 г., локдаун не се предвижда, нито рокади в правителството. Това бяха едни от най-важните изявления на Путин по време на годишната му пресконференция, посочва вестникът.

Повечето въпроси бяха свързани с пандемията и последиците от нея. Акцент бе поставен на вътрешния дневен ред - дори международните теми засягаха в крайна сметка Русия или постсъветското пространство: Нагорни Карабах, Беларус, Киргизстан и Молдова.

"Държавният глава отбеляза освен това, че разследването на случая с предполагаемото отравяне на руския опозиционер Алексей Навални легализира материали на тайните служби на САЩ. Делото срещу Иван Сафронов, обвинен в държавна измяна, няма връзка с журналистическата му дейност. Арестът на бившия губернатор на Хабаровски край Сергей Фургал не е политическо, а наказателно преследване и става дума за убийства", изброява "Известия".

Путин посочи най-големия грях

"Росийская газета" припомня оценка на президента, че хората в страната са посрещнали проблемите на 2020 г. достойно и отчасти може би по-добре, отколкото в други страни, които с право се гордеят и със стабилна икономика, и с развити социални служби и здравни системи.

"Брутният вътрешен продукт на Русия е спаднал към днешна дата с 3,6 на сто - по-малко, отколкото на практика във всички водещи страни от ЕС, по-малко, отколкото в САЩ", цитира думи на Путин московският официоз.

"Във връзка с щетите от пандемията за руската икономика президентът увери, че държавата и занапред ще подпомага всички нуждаещи се, а накрая обеща по 5000 рубли (около 55 евро) на всички семейства с деца до 7-годишна възраст в страната", отбелязва "Взгляд". "След пресконференцията бързо ще последват конкретни стъпки и това ще стане истински ефикасна социална терапия", твърди политологът Григорий Казанков.

"Комсомолская правда" разказва подробно кой и как ще получи детските помощи, обещани от държавния лидер за Нова година. "Президентът се прояви в ролята на добрия Дядо Мраз", коментира "Московский комсомолец".

"Путин разказа кой решава съдбата на партиите от тежка категория в Русия - не политическите сили, а народът", пише в заглавие московският в. "Труд".

От думите на президента се разбра, че кампанията за парламентарните избори догодина ще се развие най-вероятно по умерено консервативен сценарий. Той ще бъде нагласен така, че да пасне на днешните четири партии в Държавната дума, наречени от Путин "традиционни".

Властта ще заложи главно на партията с мнозинство "Единна Русия" и на опозиционната тройка, а при нужда "ще бъдат задействани и свежи политически проекти на президентската администрация", прогнозира "Независимая газета".

"Да говориш много и да не кажеш нищо" е заглавие на коментар в "Свободная преса". "Руският лидер изпрати няколко сериозни сигнала - и към вътрешния елит, и към международната общност, на която за пореден път демонстрира, че Русия няма да позволи правата ѝ да бъдат нарушавани", изтъква обаче пред същото издание аналитикът Марат Баширов.

"Путин каза, че ще управлява до 2024 г. (когато приключва сегашният му мандат) и няма да позволи никому да го смята за напускащ президент. И посочи, че има възможност да се кандидатира още веднъж за висшия пост. Според мен това е абсолютно правилно изявление", добавя експертът.

Владимир Путин върви към недосегаемост

"Пресконференцията трябва да се разглежда в контекста на курса на Кремъл към формиране на позитивен образ на бъдещето", подчертава авторът на анализ в "Известия".

"Всички пресконференции и "преки линии" на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 са донякъде сеанси на "колективна психотерапия". Фактически те показват, че държавният механизъм скърца. Сегашната не бе изключение, заявява пред агенция РЕГНУМ политологът Юрий Светов.

"Замислена преди 15 години като инструмент, засилващ личната власт на харизматичния президент, голямата годишна пресконференция на Путин вече не дава нужния ефект", заявява "Новая газета".

"От 65 000 души, гледали проявата в ЮТюб канала на телевизия НТВ, 6000 са реагирали с харесване, а 5000 - с нехаресване. Телевизия Първи канал е изключила възможността за лайкове и коментари, а каналът на РИА Новости сочи "400 харесали видеото и 1200 скептици", пояснява всекидневникът.

"Путин забрани да чакаме промени. Основният резултат от президентската пресконференция е чувство на дълбоко разочарование у хората, хранели надежди за поврат във вътрешната и външната политика на страната", обобщава агенция РОСБАЛТ.

Годишната пресконференция на руския президент ще включва нови елементи

 

Последвайте канала на

1422 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
ANTIFA

2020.12.19 | 15:33

8
Нас червеното знаме роди ни, нас не ще ни уплаши смъртта .
е

2020.12.18 | 09:50

2
е не е като тиквата дето ни обеща за първия мандат, че ще направи българия швейцария на балканите, а я направи занзибар на балканите.

2020.12.18 | 13:40

7
Предполагам, че не си ходил нито в Швейцария, нито в Занзибар. И съм сигурен, че не си гласувал на последните избори, нито пък си направил нещо за тази държава. Зная, ти си от тези постоянно мрънкащите и недоволните, които дори и данъците си не плащат, но искат.

2020.12.18 | 11:51

6
Кадафи беше същият идиот и измамник. Путишвили също ще умре в бункера си, скрит в тръба.

2020.12.18 | 11:37

5
На Америка не и харесва Русия да има силен лидер, тя изка кат Тиквата подлоги за да може да краде и да продава. самолети на снимка . Колко евреи се облизват за тез суровини и земи които само Русия има
Вуте

2020.12.18 | 10:50

4
Типично за кадър на комунистическата КГБ. Баламосвай публиката докато изпадне във възторг. Впрочем, така е действал и Хитлер...
БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ

2020.12.18 | 09:58

3
bg-biblioteka.blogspot.com
Заглавието...

2020.12.18 | 09:47

1
...е тенденциозно!Защото цитирате само него,а не цитирате други заглавия,които казват друго...!!!

Добави коментар

Водещи новини