Медии в Москва: НАТО съзря в Русия основната заплаха за сигурността си

НАТО съзря в Русия основната заплаха за сигурността на пакта до 2030 г., отбелязват руски медии в репортажи от приключилата вчера видеоконференция на външните министри на страните от алианса.

Печатът коментира представения по този повод доклад "НАТО-2030". Според документа Москва се стреми към политическо, икономическо и военно надмощие над бившите съветски републики; като пример се сочат Украйна и Грузия, пише "Известия".

Украйна иска повече съвместни учения с НАТО на своя територия

Обсъждайки сигурността в Черноморския регион, министрите изразиха намерение да задълбочават в тази връзка сътрудничеството с Грузия и Украйна. Междувременно Киев и Тбилиси споделят надежди скоро да получат план за действия за членство в НАТО (ПДЧ) - ключов етап по пътя им към алианса, посочва "Комерсант".

Тази година НАТО вече даде на Киев статут на партньор с разширени възможности, но изгледите му за ПДЧ все още са мъгляви - на форума нямаше никакви публични изявления по въпроса. Тбилиси има повече шансове. Столтенберг съобщи, че НАТО демонстрира "силна политическа подкрепа" на Тбилиси. Алиансът изтъква на сайта си, че в подготовката за членство Грузия "разработва и успешно внедрява годишни национални програми", но в раздела за Украйна такава оценка няма. Въпросът Грузия да получи ПДЧ може да бъде разгледан на срещата на върха на НАТО през 2021 г., прогнозира "Комерсант".

Бившият командващ Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис даде тон по "грузинския въпрос". Той заяви: "Трябва веднага да поканим Грузия в НАТО", пише в материал за конференцията "Независимая газета".

Освен това според Ходжис пактът трябва да подпомогне усилията на Тбилиси за членство, като организира безпрецедентно мащабни военни маневри, свързващи ведно ученията "НАТО-Грузия", "НАТО-Украйна", "НАТО-България", "НАТО-Румъния" и "НАТО- Унгария". Маневри, "неотстъпващи по размах на "Кавказ-2020" в Русия. Този подход ще демонстрира нашата грижа за региона", заявил военачалникът. "Имаме военновъздушна база в Румъния. Бих искал да видя подобна и в Грузия", добавил представителят на алианса.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко смята, че НАТО иска да заграби западната част от страната му. Той заяви, че пактът създава групировка, която да завземе западните беларуски земи, пише "Аргументи недели".

Александър Лукашенко

Според беларуския лидер Минск знаел това с абсолютна сигурност", допълва седмичникът. Лукашенко говори вчера на форум, организиран от Организацията на Договора за колективна сигурност - военнополитически съюз на постсъветските страни.

"НАТО започна схватка за Беларус", заявява в заглавие "Московский комсомолец". Най-важното в новия доклад на алианса е не това, което съдържа, а това, което липсва в него - очерталата се схватка за бъдещо включване на Беларус в Северноатлантическия съюз, пояснява всекидневникът.

Лукашенко е изгубил легитимност в очите на беларуското население - това е свършен факт, напомня изданието нестихващите масови протести в страната срещу обявеното от Минск преизбиране на президента през август.

Близо 250 задържани при протестите в Беларус

Доколкото Москва днес е опора на Бащицата (прякор на Лукашенко), легитимност неминуемо ще изгуби и съюзът между Русия и Беларус. Тъкмо в сферата на отбраната този съюз не е  фикция", а нещо истинско. А щом режимът в Минск, задържал се на щикове, падне, твърде вероятно е новите власти да поставят въпроса за смяна на геополитическата ориентация на Беларус.

"В стратегическия доклад на НАТО не пише нищо по този повод, но това в никой случай не бива да приспива нашето внимание. НАТО мисли за Беларус, и още как, просто не смята за нужно излишно да дразни Москва. Алиансът се прицелва в Минск, а Русия още не е измислила как да му развали прицела", заключава "Московский комсомолец".

"До една година Москва ще формира нова мотострелкова дивизия в Калининградска област", съобщават източници на "Взгляд" във федералното министерство на отбраната. "Според военни аналитици тази групировка ще е достатъчна, за да сведе до нула заплахата НАТО да нападне руския европейски ексклав", отбелязва електронният вестник.

"Същевременно страните от НАТО увеличават силите си около Калининград", твърди онлайн изданието, описвайки накратко армиите на Полша и Германия, скорошните маневри на пакта в балтийските страни и споменавайки базите му в региона.

Американското сп. "Нешънъл интерест" писа наскоро: "В Полша трябва да бъдат развърнати ядрени сили на САЩ като коз, който да накара руснаците да изтеглят ядрените си оръжия от Калининград", се казва в материала.

Според "Взгляд" "версията" за руски ядрени оръжия в ексклава е лансирана от Ройтерс през 2018 г. - Западът се страхува, че ядрени бойни глави са монтирани на руските ракети "Искандер", прехвърлени в Калиниградска област, и че Москва ще нанесе с тях ядрен удар в случай световна война.

"Да атакуваш директно Калининград е все едно да атакуваш цялата останала Русия. В района са разположени мощни руски ракети, способни теоретично да отнесат съседните територии в морето без остатък - дори без използване на ядрени оръжия", коментира политологът Николай Межевич.

Русия разположи свръхракети на спорни острови

По принцип обаче силите на НАТО край Калининград може да предприемат локални провокации - например с цел руските военни поне веднъж да открият огън през границата. Това може да бъде представено като повод за война, като доказателство за агресия на Русия в Балтийския регион, смята експертът.

С цел подобни провокации властите в някои натовски страни може би ще се опитат според него да формират "пета колона" в руския ексклав. Той припомня, че доскоро в Калининградска област е действала неонацистка група - "Балтийски авангард на руската съпротива" (БАРС), призовавала градът да си върне старото име Кьонигсберг, областта да излезе от състава на Руската федерация и да се присъедини към ЕС.

"Активът на БАРС в момента лежи зад решетките. В Калининград обаче са останали други подобни групировки и отделни личности - и то доста много", предупреждава Межевич.

Коментари

  1. 2020.12.03 | 19:24
    НАТО свобода , разум, демокрация и развитие за обикновения човек! Рускенефа - точно обратното! Избирай БЪЛГАРИНО. Но аз мисля, че отговора е пределно ясен!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет