Русия лесно ще преживее "загубата" на Молдова

  • 17 ноември 2020 10:03

  • 2358
  • 2
Русия лесно ще преживее "загубата" на Молдова
© Getty (архив)

"Русия лесно ще преживее "загубата" на Молдова", обявява "Московский комсомолец" в заглавие на статия по повод победата на проевропейския кандидат Мая Санду на президентските избори в Молдова.

Тя ще смени на поста Игор Додон, смятан за един от най-големите привърженици на Владимир Путин в постсъветското пространство, пише вестникът. Според него Санду, в качеството си на бивш премиер и министър на образованието, е станала известна с това, че е издействала изучаването на руски език в молдовските училища да не е задължително.

Владимир Путин поздрави Мая Санду за избирането й за президент на Молдова

Изданието припомня, че Молдова е сред най-бедните страни в Европа и твърди, че липсата на икономически растеж се дължи на факта, че републиката е на кръстопът между Русия и Европейския съюз и че доскоро действаха ограничения върху молдовския износ за Русия, наложени след като Кишинев подписа споразумение за асоцииране с 27-те.

По данни от 2018 г. около 11 на сто от молдовския износ е за Русия и 58 на сто - за ЕС, а по данни от 2019 г. Молдова заема седмо място по брой на мигрантите в Русия, припомня още "Московский комсомолец".

Изданието цитира експерт, според когото икономиката на Молдова зависи до голяма степен от парите, които работещите в чужбина молдовци пращат на роднините си в страната. Така че Русия нищо няма да загуби от европейския избор на Молдова, казва той. По думите му след разпадането на СССР "бившите братски републики", включително Молдова и Украйна, са получавали дотации от Русия, което е задържало растежа на руската икономика.

Президентът на Молдова: Ще ви кажа дали трябва да излезете на улицата

Дори и Молдова да влезе в ЕС и НАТО, Москва няма да има за какво да съжалява - "ще ни останат повече пари", заключава експертът от Информационно-аналитичния център "Алпари" Александър Разуваев.

Смятаният за проруски президент Игор Додон не изпълни обещанията си да върне руския език в училищата и да създаде активна коалиция за развитието на търговията с Русия, казва пред вестника политологът Андрей Перла. Той се пита каква е била ползата на Москва от Додон и констатира, че след президентските избори в Молдова Москва няма да почувства сериозно охлаждане на отношенията с Кишинев.

Последвайте канала на

2358 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ruslan

2020.11.17 | 12:31

2
Pomoshta na Rusia e kato mecheshka usluga, pomagati da moje posle da te iziade. No poleka leka Evropa se ottraskva ot vatenkite.
поправка

2020.11.17 | 10:26

1
да де русия дотира молдова колкото и българия по онова време Пробутваше ни старо желязо във вид на танкове а ние ги хранехме с консерви и месо и стояхме гладни и кой на кой спира растежаРЪНЪТА ПРАИ БОРБЪТА и най тъпите го знаят

Добави коментар

Водещи новини