26 години от аварията в Чернобил

  • 26 април 2012 06:59

  • 3633
  • 0
26 години от аварията в Чернобил
©

Днес се навършват 26 години от аварията в АЕЦ "Чернобил". В навечерието на годишнината оцелели при катастрофата и близки на загиналите се събраха на мълчаливо бдение със свещи.

Жителите на Славутич в Украйна се събраха в центъра на града снощи, за да си спомнят за най-тежкото ядрено бедствие в историята. Десетки държаха запалени свещи в ръце и предвождани от свещеник се събраха пред мемориала в центъра на града

Славутич се намира на 50 километра от "Чернобил", където на този ден през 1986 година експлодира 4-ти реактор на ядрената централа, изхвърляйки в атмосферата огромно количество радиоактивни частици. Град Славутич е построен след ядрената катастрофа.

Там живеят жителите на Припят - градът, който беше евакуиран завинаги и който няма да бъде годен за обитаване през следващите няколко века. Десетки хора загинаха след ядрената катастрофа. Не е известно какъв е броят на хората, чието здраве е пострадало по пътя на радиоактивния облак.

На 15-ти декември 2000 година последният от реакторите в "Чернобил" беше изключен завинаги. Днес в Украйна започва изграждането на нов саркофаг около разрушения реактор на атомната електроцентрала.

Мярката се предприема с цел да се обезопаси зоната около централата, в която все още има повишена радиация. Очаква се консервирането на авариралия преди 26 години реактор да приключи през 2015 г.

Последвайте канала на

3633 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини