Русия изрази готовност да замрази броя на ядрените си бойни глави, за да бъде удължен важен договор със САЩ

  • 20 октомври 2020 17:13

  • 434
  • 0
Русия изрази готовност да замрази броя на ядрените си бойни глави, за да бъде удължен важен договор със САЩ
© Getty Images/Guliver

Русия заяви днес, че би била готова да замрази общия брой на своите ядрени бойни глави, ако САЩ направят същото, така че двете страни да удължат с една година последния си голям договор за контрол върху оръжията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Предложението, направено две седмици преди президентските избори в САЩ, изглежда смекчава разногласията между Москва и Вашингтон за съдбата на новото споразумение СТАРТ, което изтича през февруари.

Миналата седмица САЩ отхвърлиха руско предложение за безусловно удължаване на договора с една година, като казаха, че не могат да приемат предложение, което не предвижда замразяване на всички ядрени бойни глави.

Днешното изявление на руското външно министерство обаче предполага, че има сближаване между позициите на двете страни.

САЩ отхвърлиха предложението на Путин за ядрените оръжия

"Русия предлага удължаване на новия СТАРТ с една година и е готова заедно със САЩ да поеме политически ангажимент за "замразяване" на броя на ядрените бойни глави, притежавани от страните, за този период", каза министерството.

Новият СТАРТ, подписан през 2010 г., налага ограничения върху стратегическите ядрени арсенали на САЩ и Русия.

Москва заяви, че замразяването на броя на бойните глави и удължаването на договора с една година биха били възможни, ако Вашингтон не отправя допълнителни искания. Според Русия удължаването би дало време на двете страни, за да обсъдят по-задълбочено контрола върху оръжията.

Novini.bg
434 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини