До два месеца в Москва ще започне масова ваксинация срещу новия коронавирус

  • 19 октомври 2020 17:03

  • 868
  • 1
До два месеца в Москва ще започне масова ваксинация срещу новия коронавирус
© gettyimages

Москва - руската столица и най-големият руски град - където е отчетен най-високият темп на разпространение на COVID-19 в страната, ще започне до два месеца масова ваксинация срещу болестта, съобщи днес кметът на града Сергей Собянин, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

"Ще започнем масова ваксинация на населението през декември-януари", заяви кметът на сайта си. Той отбеляза, че в момента в Москва са хоспитализирани близо 10 000 души с COVID-19, като 1000 от тях са на апарати за обдишване. "Това е много голям брой", посочи Собянин.

Учен: Руската ваксина ЕпиВакКорона не е за хора

Кметът каза обаче, че би било "неприемливо и невъзможно" градът да се върне към карантинните мерки от пролетта, съсипали икономиката му. Оптималната стратегия е да се намери средният път между затварянето и пълния отказ от ограничителните мерки", добави Собянин. През последната седмица се появиха "признаци, че разпространението на инфекцията е поставено под контрол" заяви кметът и добави, че 40 процента по-малко хора използват обществения транспорт.

Русия е на четвърто място в света по брой на заразени с коронавируса - общо 1,4 милиона инфектирани. Тя е първата страна, разработила и одобрила ваксина срещу инфекцията.

Ваксина "Спутник V" предизвика полемика в научните среди по света заради твърдения, че не е достатъчно добре изпитана. Руските здравни власти обаче не са съгласни с това мнение. Русия е регистрирала 15 982 нови случая на коронавирус за последното денонощие, което е нов рекорд от началото на пандемията, съобщи националният оперативен щаб за борба с инфекцията.

Предишният рекорд бе отчетен на 16 октомври - 15 150 души. Броят на починалите от COVID-19 за последното денонощие в страната нарасна със 179. Предишният ден те бяха 185. Общият брой на смъртните случаи достигна 24 366. Броят на излекуваните от COVID-19 в страната за последните 24 часа е 5328, с което общият брой на излекуваните от болестта достигна 1 075 904 души или 76 процента от заразените.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
868 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ovca-ta beee

2020.10.19 | 20:11

1
ha sega de ,ami nie koga na prolet to mai togava idva 2ta bolest kum kraia na april ,ami sega ?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини