ЦИК на Киргизстан анулира резултатите от парламентарните избори

  • 06 октомври 2020 12:23

  • 320
  • 0
ЦИК на Киргизстан анулира резултатите от парламентарните избори
© Pixabay

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Киргизстан анулира резултатите от произведените в неделя парламентарни избори след избухналите вчера в страната протести, предаде Ройтерс, като се позова на местния новинарски сайт 24.kg.

Новината бе потвърдена пред ТАСС от пресслужбата на избирателната комисия. От там казаха, че "във връзка с многочислените нарушения в хода на гласуването и в предизборния период на заседание на членовете на ЦИК бе решено изборите да бъдат признати за недействителни".

Изборите са анулирани, за да бъде "избегнато напрежение", каза председателката на комисията Нуржан Шайдалбекова, цитирана от Асошиейтед прес.

Един човек бе убит и 590 ранени при сблъсъците в Киргизстан. Хиляди хора излязоха вчера на улицата, щурмувайки административни сгради. Опозиционни групи твърдят, че са поели контрол върху властта.

Партиите до президента Сооронбай Жеенбеков, печелят парламентарния вот в Киргизстан

Протестите избухнаха, след като близки до президента Сооранбай Жеенбеков партии бяха обявени за победители на изборите.

Кметът на столицата Бишкек Азиз Суракматов е подал оставка по собствено желание, съобщи агенция Кабар, цитирайки ръководителя на пресслужбата на общината, предаде ТАСС. По-рано днес демонстранти превзеха сградата на кметството. Представители на опозицията обявиха, че за изпълняващ длъжността кмет на Бишкек е назначен Жоошбек Коеналиев.

Последвайте канала на

Novini.bg
320 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини