9 са жертвите на горските пожари в Украйна

Големите горски пожари в Луганска област в Украйна са отнели до момента живота на девет души, съобщиха Франс прес и ТАСС, като се позоваха на украинските власти.

"За съжаление, днес имаме девет загинали", каза украинският заместник-министър на вътрешните работи Серхий Ярови. Тази сутрин пресслужбата на Луганската военно-гражданска администрация съобщи за четири жертви на пожарите.

По думите на Ярови са регистрирани общо 146 огнища. Най-тревожна беше ситуацията в района на разграничителната линия между сепаратистите и украинските войски, където в около 20 села обстановката беше критична, отбеляза заместник-министърът.

Близо до контролно-пропускателния пункт Станица Луганска заради огъня са започнали да избухват взривни устройства. Във връзка с това, както посочва украинското министерство на вътрешните работи, работата му в района е преустановена.

Четирима души са загинали при горски пожар в източна Украйна

Отбелязва се, че всички граждани, които са се намирали на пункта, са отведени на безопасно разстояние. Това е единственият пропускателен пункт между самопровъзгласилата се Луганска народна република и контролираната от Киев част на Луганска област.

Пожарът в Луганска област избухна снощи. Материални щети са понесли 250 домове, евакуирани са около 1000 души. По данни на Държавната агенция по горите на Украйна снощи на територията на Луганска област са изгорели 2200 хектара горски масиви. Към 12 ч. по обед днес изпепелената площ е достигнала 9300 ха. Ликвидирането на огнищата се затруднява от поривист вятър със скорост над 20 метра в секунда.

Украинските власти заявиха, че пожарите може да са били причинени от обстрел, извършен от проруските сепаратисти, отбелязва Ройтерс.

Украинското президентство поиска от правоохранителните органи да изяснят причината за избухването им.

"Причините за подобно мащабно разпространение на огъня трябва да бъдат установени по категоричен начин", заяви кабинетът на украинския държавен глава. "Отчитаме и информацията за провокационен обстрел, който може да е бил извършен откъм временно окупираната територия и който при подобни метеорологични условия може да е станал причина поне за част от тези пожари".

Миналия месец украинската армия обвини проруските сепаратисти, че са нарушили примирието с правителствените сили.

Тлеещият конфликт между украинските войски и подкрепяните от Русия бунтовници отне от 2014 г. живота на над 13 000 души. Горещата му фаза приключи с примирие, договорено през 2015 г. в беларуската столица Минск, но спорадично продължават да избухват сблъсъци, при които загиват цивилни, украински войници и сепаратисти.

По-рано тази година, при подобен горски пожар, обхванал Луганска област, загина един човек, а девет бяха хоспитализирани; в две села изгоряха 80 вили и 30 къщи.
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет