Руска медия: Каква е цената на карантинните мерки?

Президентът на Русия Владимир Путин прикани гражданите да спазват всички препоръки на лекари и експерти за борба с коронавирусната инфекция, информира руският печат.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13556

"Пак да подчертая, борбата с епидемията не е приключила. Тя продължава. В никакъв случай не бива да се отпускаме, да губим бдителност", цитира официозът "Росийская газета" изказване на Путин пред Държавния съвет на федерацията.

Руското министерство на здравеопазването съобщи, че от общо 129 000 легла за пациенти с коронавируса вече са заети 115 500, или 89 на сто, пише "Московский комсомолец". Здравните власти уточнили, че има и заделен резерв.

"Коронавирусен пик в Русия се очаква най-вероятно до две-три седмици", прогнозира експертът по статистическо моделиране Агаси Тавадян, цитиран от "Лента". "За да имат ефект строгите карантинни мерки, най-малко 80 процента от населението трябва стриктно да ги спазват", предупреждава той.

"Връщането към традиционното присъствено обучение в Русия от 1 септември даде традиционния резултат. У стотици ученици и студенти в страната е открит коронавирус", отбелязва "Новая газета".

"Както и всички респираторни инфекции, COVID-19 формира очевидна сезонност - всяка подобна епидемия "демонстрира подем през втората десетдневка от септември", обяснява главният санитарен лекар на федерацията Анна Попова, говорила пред радио "Комсомолская правда" според сайта на едноименното издание. "Ако се спазват профилактичните мерки, в Русия няма да се въвеждат нови рестрикции и карантини заради коронавируса", цитира друг неин коментар "Труд".

СЗО: COVID-19 може да стане сезонно заболяване

Почти всеки трети собственик на дребна и средна фирма в Русия, участвал в анкета на компанията Inc. Russia и агенция Omnibus, смята, че бизнесът му не се очаква да оцелее след евентуална втора вълна от COVID-19 и този бизнес "се готви да умре", пише още "Труд".

Бизнесът в Русия все още не е готов да живее в новите условия, четем в материал на "Ведомости". "Стратегията днес е само една: да трупаш резервен фонд и да се надяваш той да ти стигне за времето на пандемията - казва аналитикът Вадим Ткаченко. - В такива трудни минути от помощ е най-вече лоялността на служителите и доверието към работодателя в ситуация, когато бизнесът невинаги може да изпълни навреме всички ангажименти."

Втора вълна от COVID-19 залива вече Европа. Всички освен Швеция и Беларус връщат задължителните ограничения, се посочва в анализ от "Известия".

Коронавирусната пандемия промени консуматорските приоритети в Русия, пише вестникът в друга статия. Готвейки се за втора вълна, хората вече не смитат от рафтовете варива и макарони, а се запасяват със средства за лична защита и купуват много храни, укрепващи имунитета. Според центъра "Платформа ОФД", опериращ с данъчни данни, търсенето на маски е нараснало с над една трета, а на ръкавици - почти с 50 на сто. Рязко са нараснали покупките на джинджифил и лимони. Продавачите на други храни засега не виждат промени в търсенето и не очакват дефицит.

"Известия" напомня и за последните рестрикции във връзка със заразата, влезли в сила вчера в Москва. Столичният транспорт обаче пак е препълнен, всеки трети пътник е без маска, а в магазините и кафетата ги изискват само на касата. Градските здравни власти вече отварят наново затворените преди COVID-19 болнични сгради, пише всекидневникът, като се позовава на кметството.

Индипендънт: Политиката на британското правителство за борба срещу коронавируса е разочароваща

Когато анализират днес опита на различните страни в борбата с COVID-19 през първите шест месеца, става ясно, че никой не е имал вярно решение. Плюсове и минуси имаше и в руския, и в американския, и в британския, и в скандинавския и във всички останали модели. Болестта обаче не спира, напротив. Карантинните мерки дават ефект, но на каква цена? Плащаме със спад на жизненото равнище и ръст на бедността, заявява авторът на коментар в "Независимая газета".

"Щом е така, не е ли по-добре да се откажем от строгите мерки за самоизолация, които ще струват на бюджета много милиарди загуби и недополучени печалби, и да инвестираме в здравеопазването? Тук и сега", предлага публицистът. Според него така Русия ще може да използва коронавируса "като повод за развитие", да запази икономиката си, да спести огромни средства и да издигне здравеопазването в страната на ново качествено равнище.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13556

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет