Навални поиска от Русия да предаде дрехите, с които е бил облечен, когато е изпаднал в кома

Критикът на Кремъл Алексей Навални поиска днес от Русия да предаде дрехите, с които е бил облечен, когато е изпаднал в кома миналия месец и обвини Москва в укриване на важни улики по разследването на неговия случай, съобщава БТА.

Руският опозиционер каза, че дрехите му са били отнети преди да бъде прехвърлен със самолет за лечение в Германия от болница в сибирския град Омск, където бе настанен, след като се почувствал зле по време на вътрешен полет от Томск за Москва.

Вижте Алексей Навални в германската болница

Германия твърди, че тестове в три държави са показали, че опозиционерът е бил отровен с нервнотоксичен агент от типа на "Новичок", а Западът поиска обяснения от Русия по случая. Москва заяви, че все още не е видяла доказателства за извършено престъпление и отказа да образува разследване. Кремъл заявява, че няма нищо общо със случая.

"Преди да разрешат да бъда прехвърлен в Германия, те ми взеха дрехите и ме изпратиха напълно гол", написа на сайта си Навални. "Предвид, че веществото "Новичок" бе открито по тялото ми, а пренасянето чрез допир е много вероятно, дрехите ми са много важна улика", допълни той.

"Настоявам дрехите ми да бъдат внимателно опаковани в найлонов плик и да ми бъдат върнати", каза Навални.

Русия заяви, че се нуждае от повече доказателства, за да започне официално криминално разследване по случая с Навални и поиска от Германия да й предаде данни от медицинските му изследвания, за да може да се запознае с тях. Вместо това Русия започна предварително разследване на случая.

"Трийсетте дни от предварителното разследване бяха използвани за укриване на тези важни улики", каза Навални.

В отделен пост в "Инстаграм" Навални качи своя снимка как седи на балкона със съпругата си Юлия и държи напитка. Иван Жданов, член на екипа на Навални, каза, че руската транспортна полиция е привикала говорителката на опозиционера, както и някои други членове от неговия екип за разпит като част от предварителното разследване. Жданов заяви, че те няма да се явят в полицията, след като, така или иначе, 30-дневният срок през който трябва да се вземе решение за започване на официално разследване, вече е изтекъл.

Руската транспортна полиция съобщи днес, че нейни служители са разпитали близо 200 души в рамките на предварително разследване на случая с предполагаемото отравяне на Навални, и това разследване все още продължава. Русия все още не е започнала официално разследване по случая, въпреки че лабораторни тестове в Германия, Франция и Швеция показаха, че опозиционерът е бил отровен със създаденото през 70-те години от СССР нервнотоксично вещество от групата "Новичок".

Траспортната полиция заяви също, че е изпратила запитвания до Германия, Франция и Швеция за юридическа помощ по случая.

Коментари

 1. 2020.09.22 | 06:07
  Този Невални се е изправил срещу близо 10 трилиона долара и не можеш да му помогнеш, не за 500 лева схемата
  1. 2020.09.22 | 06:08
   не е за 500 лева схемата*
 2. 2020.09.22 | 01:48
  на този му беше разяснено, че този химикал ако попадне в организма му, няма да е жив сега- комедиант
 3. 2020.09.21 | 21:56
  Москва не вярва на сълзи
 4. 2020.09.21 | 20:16
  ще му ги върнат, но СТАРАТЕЛНО ПОЧИСТЕНИ...
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет