Русия обяви укрепване на военното си присъствие в Далечния изток

Русия увеличава военното си присъствие в Далечния изток в отговор на нарастващото напрежение в Азиатско-Тихоокеанския регион, заяви днес министърът на отбраната Сергей Шойгу, предаде Ройтерс.

В изявление, цитирано на сайта на военното ведомство, Шойгу посочи, че подкрепленията са изпращани заради напрежението в "източната стратегическа посока", визирайки пространство, обхващащо източната руска граница с Китай и по-широкия Азиатско-Тихоокеански район.

Москва изпраща 300 военни в Беларус

Шойгу не уточни какви са новите заплахи или къде точно отидат новите войски.

Той обеща 500 единици ново и модернизирано оборудване за региона, както и някои подобрения в Северния военноморски флот.

Александър Габуев - анализатор в московския център "Карнеги", каза, че Русия иска да си осигури достатъчно военна мощ в район, където конфликтите може да се разпрострат, отбелязвайки повишен риск от военноморски сблъсък между САЩ и Китай.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че загрижеността на Русия в Далечния изток е съсредоточена около действията на сили, които са извън региона, без да уточни за кои държави или конфликти става дума.

Всички те, разбира се, не допринасят за стабилността в региона, подчерта Песков, цитира БТА.

Коментари

  1. 2020.09.17 | 22:05
    Патологичния лъжеч Шогу пред пет години обещаваше че до 2020г. на въоражентие ще постъпят поне 1500 бр. от новия танк Т14 - АРМАТА, същия онзи дето после закъса на парда и дълго време дори увакуационната мажина /разбирайте верижен буксир/ не можа да го помести този супер танк..... всичко което ватенките бълват е абсолютна лъжа - крилати ракети, танкове, ваксини, ...... всичко им е трето - четвърто качество. А Шойгу е единствения военен министър в пост съветското пространство дено не е служил войник, но е министър на отбраната. МИ тогава ние да направим наш Джамбазки и него министър на войската....
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет