Русия провежда единни избори за депутати в Думата и регионални и местни лидери

  • 13 септември 2020 07:05

  • 447
  • 0
Русия провежда единни избори за депутати в Думата и регионални и местни лидери
© Pixabay

Руснаците гласуват днес на избори, които ще определят както нови депутати в Държавната дума, така и заемащите постове в регионални и местни органи на властта, предадоха ТАСС и Ройтерс.

На изборите ще бъдат определени новите депутати от четири едномандатни окръга, ръководители на 18 от общо 85-те субекта на Руската федерация, кметове на градове и депутати от законодателните органи на 11 региона. Ръководителите на Ненецкия и Хантимансийския автономни окръзи ще бъдат определени от депутатите от регионалните парламенти.

Гласуването в част от регионите вече започна. Общо кандидатите са около 171 000, от които над 130 000 представляват различни партии и движения, а останалите са независими.

Централната избирателна комисия прие сериозни мерки за епидемиологична защита на над 56 000 избирателните секции. Провежда се задължителна дезинфекция на помещенията за гласуване, температурата на избирателите се проверява на влизане и всеки от тях, както и членовете на комисиите, получават лични средства за защита, отбелязва ТАСС.

Изборите ще бъдат наблюдавани зорко за признаци за недоволство от управляващата партия "Единна Русия" след предполагаемото отравяне на критика на Кремъл Алексей Навални, отбелязва Ройтерс. 44-годишният опозиционен лидер се надяваше да отслаби контрола на партията върху властта, преди да се почувстват тежко болен. Според Германия и негови съюзници това е било опит за премахването му.

Партията "Единна Русия", която подкрепя президента Владимир Путин, играе водеща роля в регионалната политика, но изборите се провеждат в момент на засилено недоволство от годините на падане на заплатите и стратегията на правителството за борба с пандемията.

Последвайте канала на

Novini.bg
447 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини