Сергей Лавров: Расте значението на ШОС в борбата с коронавирусната пандемия

  • 10 септември 2020 11:54

  • 458
  • 1
Сергей Лавров: Расте значението на ШОС в борбата с коронавирусната пандемия
© Getty Images/Guliver

За преодоляване на последиците от коронавирусната пандемия е необходимо страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) да обединят усилия в борбата срещу кризата. Това заяви днес руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи, откривайки заседание в Москва на Съвета на министрите на външните работи от ШОС, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Натрупаният богат опит от равноправното и плодотворно сътрудничество в редица сфери, ефективните работни механизми дават възможност организацията адекватно да реагира на рисковете и предизвикателствата. Значението на солидния ѝ потенциал нараства особено много в сегашните условия, когато има нужда от колективни усилия за преодоляване на политическите и социално-икономичесите последици от пандемията, изтъкна Лавров.

Ваксинираха руския министър на отбраната срещу COVID-19

Той посочи, че външните министри на страните от ШОС заседават в навечерието на 75-ата годишнина от създаването на ООН, която е "крайъгълен камък на днешната система на международните отношения". Лавров предложи участниците да обсъдят мерки за засилване на взаимодействието на ШОС със световната организация, за увеличаване на приноса на регионалното обединение и "формиране на многополюсен световен ред с централната координираща роля на ООН и нейния Съвет за сигурност".

По думите на руския външен министър на форума предстои да бъдат обсъдени приоритетни задачи по задълбочаване на външнополитическото сътрудничество между членките на ШОС и ходът на подготовката на документи за следващата й среща на върха.

Последвайте канала на

Novini.bg
458 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ало

2020.09.10 | 13:52

1
лавров, какво стана с брикс??? мървтво ли се роди бриксчето???

Добави коментар

Водещи новини