Опозицията в Беларус иска да извърви пътя си докрай

  • 01 септември 2020 09:14

  • 236
  • 2
Опозицията в Беларус иска да извърви пътя си докрай
© Getty (архив)

Лидерите на опозиционния Координационен съвет в Беларус искат да извървят пътя си докрай, пише "Комерсант" в заглавие на интервю с Мария Колесникова от ръководството на съвета, обявила снощи създаването на нова партия в страната.

"Беларус е в политическа и социално-икономическа криза и ние заедно знаем как да излезем от тази криза", цитира вестникът видеообръщение на опозиционерката. "Със създаването на новата партия, наречена "Вместе" ("Заедно), днес формираме ново, съзнателно и отговорно беларуско общество", заявява тя.

Мария Колесникова

"Целта на продължаващите протести в Беларус е много ясна - нови честни избори. Това ще успокои повечето беларуси, всички ще бъдат съгласни с това", казва Колесникова пред "Комерсант". "Главното сега за Беларус е да установи взаимноизгодни отношения с Русия, с Украйна, с трите членки на Европейския съюз, с които граничи - Латвия, Литва и Полша", подчертава тя в интервюто. "Ще ми бъде трудно, но това е моят път, който трябва да измина", добавя опозиционерката.

Изданията коментират над триседмичните вече протести в Беларус срещу обявената победа на управляващия от 26 години Александър Лукашенко в президентските избори на 9 август и осъденото вече от Запада грубо полицейско насилие. Опозицията не признава данните на ЦИК; освен нови избори настоява за оставка на държавното ръководство и освобождаване на политзатворниците.

"Мария Колесникова е новият опозиционен лидер в Беларус", констатира "Лента". "Досега за лидер на протестите бе смятана Светлана Тихановска, съпруга на нерегистрирания за изборите кандидат-президент Сергей Тихановски, която сама се включи в надпреварата за поста", припомня електронният вестник.

Светлана Тихановска

"Новата беларуска партия се създава с участието на хора от щаба на друг бивш кандидат-президент и главен съперник на Лукашенко" - Виктор Бабарико, арестуван през юни", посочва "Новая газета". Обръщението на Колесникова, качено в ЮТюб, включва записани явно преди ареста му кадри: Бабарико обяснява, че Беларус има нужда от ново политическо обединение, което да работи за конституционна реформа, за модернизиране на икономиката и да осигури на хората възможност за граждански инициативи.

"Междувременно Лукашенко отказва диалог с протестния Координационен съвет, но изразява готовност да разговаря със студентски и трудови колективи. Като компромис той предлага дискусия за промени в конституцията, орязващи президентските пълномощия", пише "Независимая газета".

"Необходима е система, необвързана с личности, включително с Лукашенко", заяви беларуският лидер вчера на среща с председателя на Върховния съд Валентин Сукало.

Властите на Беларус вече се въздържат от брутални действия спрямо протестиращите, каквито предприемаха през първите следизборни дни - многохилядни арести, побои и изтезания. Продължават обаче единичните репресии: през уикенда според вътрешното министерство са били задържани 173 души, добавя "Независимая газета".

Арест за беларуски стачен лидер

"Защо в протестите участват беларуски бизнесмени", обяснява пред "Комсомолская правда" Владимир Захаров, влиятелен предприемач и собственик на търговски центрове.

"Бизнесмените и властта живеят и работят сякаш в различни вселени. Наричат бизнесмените "бълхи". Това нормално ли е?! А президентът мечтае, както каза веднъж, "да стисне ръката на последния предприемач в страната". Мечтата му е значи да изчезнем?!" - възмущава се Захаров.

Лукашенко действа сурово в Беларус

"Руските комунисти безусловно подкрепиха Лукашенко, а не протеста, защото от евентуална приватизация в Беларус,каквато замисля опозицията, ще пострада на първо място работническата класа", пише "Свободная преса".

"Приватизацията и оптимизацията на беларуските предприятия означава да бъдат затворени или поставени под чуждестранен контрол. От това, че тези чужденци няма да са руски олигарси, а транснационални корпорации, поляци, германци и т. н., на работниците никак няма да им олекне. Капиталистите са си капиталисти. Да запазим Беларус значи да запазим не само един съюзник на Русия, но и една социалноориентирана държава, народна икономика", изтъква изданието.

Масовите протести в Беларус рязко девалвираха националната валута. За три седмици беларуската рубла изгуби към 10 на сто от стойността си и върви все по-бързо надолу. Страната може да чака помощ само от Русия, но Лукашенко е склонен към внезапни решения, отбелязва "Взгляд".

Според онлайн изданието Лукашенко може да предприеме извънредни мерки: да ограничи покупките на валута, да наложи различни курсове за гражданите и фирмите, да сведе до минимум официалните канали за продажба на валута и др. Протестните стачки в най-големите заводи обаче застрашават износа - основния валутен приходоизточник, затова икономиката на Беларус може да колабира, предупреждава финансовият експерт Рами Зайцман.

"Днешната икономика е икономика на човешкия капитал. Капиталът в лицето на високо технологичните компании вече заяви, че ще се мести от Беларус - смята да открива фирми в ЕС, Русия и Украйна. Днес негативният ефект още не се вижда, но при липса на промени в ситуацията до 2021 г. ще има сериозен отлив на инвестиции и технологии", прогнозира "Московский комсомолец".

"Лукашенко говори за нова конституция, но неговият кредит на доверие е равен на нула. През 1996 г. той измами хората по същия начин. Тези приказки са протакане на времето", добавя всекидневникът.

"Цялата организирана и въоръжена сила на страната е в ръцете на Лукашенко. Затова победата му не буди съмнения. Проблемът на Лукашенко е друг", коментира "Росийская газета". "Има различни легитимности. Юридическа. Политическа. Морална. Съвсем по силите на Лукашенко е да постигне първите две. Трябва му обаче и третата - морална легитимност, доверие", подчертава московският официоз.

Последвайте канала на

236 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
iskat

2020.09.01 | 09:45

1
искат да ги разорят като украйна. да им източат парите, ресурсите и хората. да си разположат там американски военнни и да дрънкат с оръжие. запада си разширява задния двор на изток.

2020.09.01 | 09:55

2
Хората в Беларус, които стачкуват, искат да отвоюват свободата си, да могат да пътуват по света, да могат да развиват собствен бизнес, да могат да живеят свободно а не под Руски ботуш. Разбра ли малоумнико.

Добави коментар

Водещи новини