Властите в Беларус потвърдиха смъртта на демонстрант, ранен в главата от куршум

  • 19 август 2020 14:31

  • 409
  • 0
Властите в Беларус потвърдиха смъртта на демонстрант, ранен в главата от куршум
© bulphoto (архив)

Властите в Беларус потвърдиха днес, че демонстрант е починал в болница, след като е бил ранен при изстрел, както твърдят близките му, на полицията по време на протестите срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко, съобщава БТА.

Министерството на здравеопазването потвърди в комюнике смъртта на 43-годишния Генадий Шутов след "рязко влошаване" на състоянието му, без да посочи какво е причинило нараняванията му.

Беларуският президент: Ще дадем метли на опозицията

Според близките на Шутов и цитирани от беларуските медии източници демонстрантът е бил улучен в главата при протести в град Брест на 11 август. Първоначално нито властите, нито военната болница в Минск, в която е починал демонстрантът, пожелаха да потвърдят смъртта му.

На 12 август полицията призна, че предишната вечер е стреляла с бойни патрони срещу "агресивни" демонстранти, въоръжени, според нея, с метални пръти, и че е ранила един от протестиращите.

Роднините на Генадий Шутов казаха пред медиите, че той изобщо не е бил агресивен, а просто вървял по улицата, когато бил прострелян в главата при изстрел от покрива на сграда. Това е трети смъртен случай от началото на протестите срещу резултатите от изборите за президент, състояли се на 9 август.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
409 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини