Над 120 души са задържани при протестите в Беларус

Над 50 души са били задържани в Минск и над 120 в цял Беларус по време на демонстрации след вчерашните президентски избори, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от ДПА.

Някои поддръжници на опозиционната кандидатка Светлана Тихановска организираха неофициални чествания за победата й в ранните часове днес.

Тя отказа да приеме поражение, когато държавни медии съобщиха, че опонентът й и настоящ президент Александър Лукашенко е получил над три четвърти от гласовете. Според независими проучвания Тихановска води в резултата, отбеляза ДПА.

Лукашенко води убедително в днешните президентски избори в Беларус, сочи екзитпол

Часове след затварянето на изборните секции, избирателната комисия не е публикувала никакви официални резултати.

Според демонстрантите е имало манипулиране на вота. Срещу тях се изправиха силите за борба с безредиците, които бързо ги разпръснаха със светошумови гранати и с палки.
След като разпръснаха големите тълпи, полицаите преследваха по-малки групи протестиращи в центъра на Минск в продължение на няколко часа.

"Това бе мирен протест, не използвахме сила", каза 23-годишен демонстрант на име Павел Конопляник, който придружаваше свой приятел с пластмасов фрагмент от граната, забил се във врата му.

"Никой няма да повярва на официалните резултати от вота. Те откраднаха нашата победа", допълни той.

Конопляник, който имаше порезни рани на краката от полицейски гранати, каза, че не иска да напуска страната, но се опасява, че може да не му остане друг избор.

Коментари

  1. 2020.08.10 | 07:40
    Мунчо Ушатия иска и той, като Лукашенко - да управлява България поне 30 години.... ниЩоправецо, чака те затвор обаче..
  2. 2020.08.10 | 07:30
    Там където е намесина Русия винаги се лее кръв ,нашия Осма Бен Радев се готви да окървави и България с неговите червени талибани за да защити мераците на геополитика на Москва.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет