Хиляди демонстранти отново подкрепиха ексгубернатора на Хабаровск

  • 08 август 2020 15:15

  • 726
  • 7
Хиляди демонстранти отново подкрепиха ексгубернатора на Хабаровск
© Getty Images/Guliver (архив)

Хиляди демонстранти дефилираха днес в град Хабаровск в руския Далечен изток, разтърсван от мощни протести, откакто на 9 юли бе арестуван губернаторът на региона Сергей Фургал, предаде Франс прес.

За пети пореден уикенд демонстрантите минаха по улиците на града, намиращ се недалеч от Китай, като скандираха лозунги против Кремъл и в подкрепа на популярния бивш местен ръководител, в момента затворник в Москва.

Хиляди руснаци излязоха на протест срещу Путин

Жителите на Хабаровск демонстрират масово всяка събота, а в по-ограничен мащаб - всеки ден. Това са най-големите от години антиправителствени протести в Русия, като изключим Москва, посочва АФП.

Избран за губернатор през 2018 г., Фургал спечели изборите с голяма преднина пред кандидата на управляващата партия "Единна Русия". Според хората в далекоизточния край мотивите за ареста му за предполагаеми убийства отпреди 15 години са политически и те се питат защо ще бъде съден далеч от Хабаровск.

Според местни журналисти днешната демонстрация е събрала десетки хиляди протестиращи, но кметството на Хабаровск съобщи само за 3000 участници.

Трийсет и осемгодишната Елена Огли заяви пред АФП, че иска "да защити интересите на региона и на гражданите му, избрали своя губернатор".

"Избрахме го честно. Обичаме го, застанахме вкупом зад него, както виждате. Това ще спре, когато правителството ни даде отговор, или няма да спре никога", твърди местната жителка - управител на салон за красота.

Демонстрации в подкрепа на движението в Хабаровск с по няколко десетки до няколкостотин участници се организират и в други руски градове.

Руска медия: Протестите в Хабаровския край в региона може да се засилят

Според неправителствената организация ОВД-инфо, която следи арестите около тези прояви, петима души са били задържани вчера във Владивосток, друг голям далекоизточен град в Русия.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
726 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.08.08 | 16:40

2
Не хиляди ! А ДЕСЕТКИ ако не стотици хиляди протестират в Хабарковс против диктатора, който арестъва всеки, който се изпречи на пътя му!

2020.08.08 | 18:38

7
Така е - имат-нямат... 500 души!
Баш майстора

2020.08.08 | 18:01

6
Радев е на гости на Путин за обмяна на опит, показват му как се прави преврат и се възстановя комунизмът , и по точно демократичният комунизъм .
Вожда

2020.08.08 | 17:12

4
До протестиращите, хубаво вижте какво прави Путин с несъгласните с диктатурата и спрете да ревете срещу Борисов. Радев ще ви заведе при Путин!
наблюдател

2020.08.08 | 17:15

5
Зачи ще има спокойствие и РЕД, ако руският камшик се развърти, което се мъдри на ЗАПАД.
Гугуля

2020.08.08 | 17:12

3
Никой не е против губернатора, той е подсъдим като мутра, демек организатор и извършител на няколко убийства. Каквото става в съседите, ще дойде и тук, български мутри, затова не крякайте против диктатори и други .
тоя

2020.08.08 | 15:40

1
тоя и той е натрупал чекмеджета и сега има пари да плаща за демонстрации в негова защита.

Добави коментар

Водещи новини