Правозащитници: Не пускат независими наблюдатели в изборни секции в Беларус

Повечето независими наблюдатели на започналото вчера в Беларус предсрочно гласуване за президент на страната не са успели да влязат в изборните секции. Това заявиха беларуски правозащитници от нерегистрирания от властите център "Вясна", предаде ТАСС.

Наложените от беларуската ЦИК квоти за наблюдатели (най-много трима на секция по време на предсрочното гласуване и най-много петима през изборния ден - 9 август) направиха избирателния процес изцяло недостъпен за независимо наблюдение и непрозрачен", се казва в съобщение от сайта на правозащитното сдружение.

"Повечето допуснати в секциите наблюдатели представляват продържавни обществени обединения, а повечето (94,5 на сто) независими наблюдатели, излъчени от инициативата "Правозащитници за свободни избори", не са включени в квотите", отбелязва "Вясна".

По данни на правозащитниците към 3 август избирателните комисии от всички равнища са акредитирали 48 642 национални наблюдатели, включително 47 650 в секциите за гласуване. Към тях спадат 33 013 наблюдатели - 68 на сто, излъчени от обществени организации, а 86,4 на сто от тези общественици идват от шестте най-големи обществени сдружения, традиционно представени най-силно и в избирателните комисии.

В Беларус започва предсрочно гласуване на президентските избори

Периодът на предсрочното гласуване представлява интерес за наблюдатели, тъй като гласуването преди основния изборен ден често става обект на критики и от страна на международната мисия на Бюрото по демократичните институции и правата на човека на ОССЕ, и от страна на местните независими наблюдатели, се казва в съобщението на "Вясна".

По данни на ЦИК избирателната активност през вчерашния първи ден от предсрочното гласуване на президентските избори в Беларус е достигнала 4,98 на сто.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет