Беларуският опозиционер Валерий Цепкало е избягал в Русия със синовете си преди изборите в Беларус

  • 24 юли 2020 21:54

  • 1226
  • 2
Беларуският опозиционер Валерий Цепкало е избягал в Русия със синовете си преди изборите в Беларус
© Pixabay

Беларуски опозиционен лидер Валерий Цепкало, на когото властите отказаха регистрация за участие в президентските избори през август, е избягал в Русия с двамата си синове, опасявайки се, че те може да му бъдат отнети, съобщи предизборният щаб на Цепкало, цитиран от БТА.

Цепкало е бивш посланик на Беларус в САЩ. След завръщането си той основава технопарк в родината си.

Беларуската ЦИК не регистрира конкурент №1 на Лукашенко

Цепкало се е опасявал, че може да бъде лишен от родителски права, след като представители на прокуратурата са отишли в училището на синовете му и са поискали от тях да декларират писмено, че са лишени от родителски грижи, казаха от щаба му.

Президентът Александър Лукашенко, който управлява Беларус от 26 години, вече е вкарал в затвора двама от съперниците си на изборите. По време на протестите напоследък срещу неговия режим бяха задържани стотици демонстранти.

Бягството на Цепкало в чужбина става дни след като други опозиционен кандидат - Светлана Тихановска - е изпратила децата си на тайно място в страна от ЕС. Тя получила анонимни писма, че децата ще й бъдат отнети. Тихановска се кандидатира за президент, след като съпругът й - популярен блогър, планирал да се кандидатира - беше арестуван през май.

Съпругата на Цепкало и съпругата на друг опозиционен кандидат, който също е в затвора, се включиха в предизборната кампания на Тихановска.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1226 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
е

2020.07.25 | 14:36

2
е и? голяма работа. тука 3 милиона избягаха от демокрацията, пазарната икономика и евроатлантическите ценности дето ни внесоха западните парньори с нашите компрадори.
ЧК НКВД КГБ ФСБ

2020.07.25 | 06:14

1
Тоя Цепкало не е ли наясно, че срещу него стои КГБ!? Някой няма шанс да пробие в Беларус, понеже е граничи с Русия и е удобна за плацдарм заради релефа и дългата над 1200 километра граница. А също така за разлика от Украйна и Латвия например, няма голямо руско малцинство. Руснаците знаят, че една цветна революция в Беларус може да им "свали гащите" пред Запада. Няма шан нито Цепкало нито Паткало.

Добави коментар

Водещи новини