Руска медия очаква мизерия и засилване на репресиите

  • 02 юни 2020 09:16

  • 1829
  • 17
Руска медия очаква мизерия и засилване на репресиите
© Getty (архив)

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 призова гражданите активно да участват в общонародния вот за конституционни промени, насрочен от него за 1 юли. Решението е взето с оглед стабилизирането на ситуацията с коронавируса в страната, пише "Росийская газета".

Конституционната реформа, предложена от Путин през януари, засилва някои президентски правомощия. Допълнение, включено през март, ще му позволи да остане на власт до 2036 г. Проектът предвижда също минимална заплата и повишение на пенсиите. В текста се споменава изрично вярата в Бог и се потвърждава принципът, че бракът е възможен само между мъж и жена.

"Първоначално бе планирано референдумът да е през април, но той бе отложен поради коронавирусната криза. Първи юли е обявен за почивен ден в Русия. Путин възложи на Централната избирателна комисия (ЦИК) и на санитарната агенция Роспотребнадзор да се погрижат специално за спазването на всички антивирусни мерки. С цел максимално да се избегне струпване на хора в секциите ще може да се гласува предсрочно, от 25 юни", посочва "Росийская газета".

"Основен ще е принципът за максимална безконтактност", заяви на видеоконсултация с президента председателката на ЦИК Ела Памфилова. Гласуващите ще бъдат раздалечени във времето и пространството, всички ще получат лични предпазни средства - маски и ръкавици, дори еднократни химикалки. Членовете на комисиите ще бъдат тествани за коронавируса. На входа ще се мери температурата на всички. "По-безопасно, отколкото да отскочиш до магазина", увери Памфилова, цитирана в официоза.

Датата 1 юли е символична - вотът е насрочен точно една седмица след предстоящия Парад на победата в руските градове и седмица преди отбелязвания в страната Ден на любовта, семейството и верността. Посланията, които носят тези празници, са намерили отражение и в поправките към основния закон, подчертават експерти, говорили пред "Известия".

Владимир Путин насрочи Парада на победата

"Властите разчитат на въодушевлението и позитивната нагласа от Парада на победата, който се очаква да изиграе мобилизираща роля", коментира източник, близък до Кремъл, когото цитират "Ведомости" и "Новая газета".

"Или коронавирусът е отслабнал дотолкова, че не може повече да се противи на общонародния вот, или народът е станал по-здрав и може най-накрая да направи нещо отдавна желано", иронизира "Комерсант".

"Путин не се готви за никакъв допълнителен мандат и цялото това бързане е заради влошаване на здравето му", предполага опозиционната "Свободная преса".

"Очертава се следната картина: де юре президент си остава Путин, но де факто управлява Държавният съвет" - днес съвещателен орган към държавния глава. Новите му правомощия според промените в конституцията на практика дублират президентските, пише вестникът.

"Щом поправките бъдат приети, Путин ще може вече да не поддържа позата си, имитирайки грижа и болка за народа. Хората в Русия трябва да очакват стремително влошаване на жизненото равнище. По-просто казано - мизерия. Това ще засили протестите, а властта ще засили репресивната си политика", прогнозира "Свободная преса".

Путин проведе работна среща в Кремъл след близо два месеца на работа от резиденцията си

Сред опозиционерите в Русия има консенсус, че промените в конституцията са неприемливи. Продължават обаче споровете как да убедят хората в това, пише "Независимая газета".

По данни на всекидневника набира популярност идеята конституционният плебисцит да бъде превърнат в протестен флашмоб. Предлага се за целта да бъде използвано предсрочното гласуване, стартиращо седмица преди 1 юли. Участниците трябва да дойдат в секцията, да отбележат в бюлетината отговора "не", да се снимат с нея и да качат снимката в интернет под някой бомбастичен хаштаг. Опозицията цели да постигне вирусно разпространение на тези селфита, допълва "Независимая газета".

Последвайте канала на

1829 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.06.02 | 18:03

17
От рускенефа друго не очаквайте!

2020.06.02 | 16:54

16
ako изкате да се научите да лижете задници посетете саита пик там всичко е точно за нашия бащица за човека слънце и т.н. и т.н.
nimportequi

2020.06.02 | 12:17

15
Крепостния селянин иска да стане император :)

2020.06.02 | 11:50

14
represii kakto v AMERIKA li.
защо медиите

2020.06.02 | 10:41

6
у нас са собственост на олигарси-престъпници-масони ,като Домусчиев ,Пеевски,Прокопиев?Зашо вместо да са във затвора те манипулират обществото със фалшиви статии и ТРОЛОВЕ ,със който са пълни сайтовете им.Защо не се конфискуват престъпните им авоари и сметки със ,който подкупват държавни служители?
до трола отдолу

2020.06.02 | 11:32

13
ти пък си много умен дрисьло.

2020.06.02 | 11:18

10
Мноого си тъп!
Ванго

2020.06.02 | 11:30

12
Че досега нещо по-различно ли беше?

2020.06.02 | 11:24

11
Не плачете на чужд гроб. Гледайте какво става в краваро-астронавтската държава.
САЙТА НА ТИКВАТА и ПЕЕВСКИ

2020.06.02 | 10:59

9
САЙТА НА ШАЙКАТА ПРЕСТЪПНИЦИ ТИКВАТА и СВИНЯ.САМО ГАДНИ ТРОЛОВЕ и ФАЛШИВИ ЛАЙКОВЕ ОТ МОДЕРАТОРА-МИСИРКИ ЗА СВИРКИ.
.

2020.06.02 | 09:53

2
"Свободная преса", "Независимая газета"... Айде у лево!

2020.06.02 | 10:51

8
чел ли си ги?
Крум Усаински-Крупник

2020.06.02 | 10:46

7
ГАДНИТЕ ТРОЛОВЕ КОЛЕГИ ОТ ТОЗИ САЙТ НА П Е Е В С К И ,ПОЛУДЯВАТ ОТ ОРГАЗЪМ ,КОГАТО ИМА АНОНИМНИ СТАТИИ ЗА РУСИЯ И ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ.ДАЛИ Е СЛУЧАЙНО?

Добави коментар

Водещи новини