Конвой от камиони с медицинска помощ от Румъния пристигна в Молдова

  • 07 май 2020 16:10

  • 639
  • 0
Конвой от камиони с медицинска помощ от Румъния пристигна в Молдова
© Pixabay

Конвой от 20 камиона, натоварени със защитни средства и санитарни продукти, изпратени от Румъния, пристигна в Молдова и беше посрещнат с радост от местните хора, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Десетки молдовци с румънски знамена в ръце приветстваха пристигането на хуманитарната помощ от съседната страна.

Помагаме на 12 държави в борбата с коронавируса

На церемонията по посрещането й присъстваха и румънски официални представители, включително вътрешният министър Марчел Вела и здравният министър Нелу Татару. Молдовският премиер Йон Кику благодари на Румъния за помощта.

"Благодаря от все сърце на румънския народ за това братско усилие. Сега е много полезно рамото на братята отвъд Прут. Истина е, че приятел в нужда се познава, а нас нуждата най-много ни сплотява", заяви премиерът.

Молдовският президент Игор Додон също благодари миналата седмица за предоставената от Румъния помощ с публикация във Фейсбук, озаглавена "Приятел в нужда се познава", напомня Зиаре.

Румъния изпрати вчера конвой от 20 камиона със защитно оборудване и санитарни материали на Молдова, за да помогне на местните медици в борбата срещу епидемията от COVID-19.

Румънското правителство изпрати в съседната страна 500 000 защитни маски тип FFP2, 25 000 гащеризона, 5000 визьора, 5000 защитни очила, 200 000 ръкавици, 2800 кутии с медикаменти, 10 изолационни носилки и около 80 000 литра санитарен алкохол.

Миналата седмица екип от 42 румънски лекари и медицински сестри заминаха за Молдова на 15-дневна мисия, за да помогнат на медиците в съседната страна в борбата срещу пандемията от COVID-19.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
639 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини