Украйна продължава карантината заради коронавируса до 22 май, но облекчава някои ограничения

  • 04 май 2020 15:26

  • 655
  • 0
Украйна продължава карантината заради коронавируса до 22 май, но облекчава някои ограничения
© Getty Images/Guliver

Правителството на Украйна реши днес да продължи националната карантина заради коронавируса до 22 май, но се съгласи да отмени някои от ограничителните мерки от 11 май, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Извънредното заседание на кабинета бе предавано по телевизията. След него премиерът Денис Шмигал отбеляза "важността карантината да бъде приключена по правилен начин". След 22 май "ще видим, как ще се развива пандемията, за да решим как да действаме по-нататък", добави той, цитиран от ТАСС.

Според плана на правителството от следващия понеделник се планира отварянето на парковете и местните градинки, зоните за отдих, лесопарковете, крайбрежните зони (освен детските площадки) фризьорските салони, студията за красота, тренировките в отборните видове спорт, магазините за нехранителни стоки, заведенията за хранене, но само за изнасяне на храна навън, автомивките, велосипедните магазини. Ще заработят нотариусите, адвокатите и одиторите.

418 нови заразени с коронавирус за 24 часа в Украйна

Според премиера в началото на май е пикът на заболеваемостта от COVID-19, но ситуацията е под контрол и "се приближаваме към т.нар. умерено плато, когато кривата върви хоризонтално и няма рязък ръст". Той добави, че "вървим според оптимистичната прогноза за развитие на епидемията в Украйна". Заболеваемостта през последната седмица се движи между 400 и 550 за ден, отбеляза Шмигал.

По данни на украинското здравно министерство, заразените от коронавируса са достигнали 12 331 души. Най-много случаи са отбелязани в западноукраинската Черновицка област, следвана от столицата Киев. Най-малко заразени са регистрирани в Луганска, Черниговска и Донецка област, отбелязва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
655 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини