Медия от Москва: Коронавирусът провали антируски планове на НАТО

  • 13 март 2020 10:28

  • 2362
  • 9
Медия от Москва:  Коронавирусът провали антируски планове на НАТО
© Булфото (архив)

Вчера в Русия бяха официално потвърдени шест нови случая на коронавирусна инфекция. Четирима пациенти са настанени в московски болници, по един има в Калининград и Краснодарския край, пише "Комерсант". Също като повечето други заболели в Русия, новите пациенти са донесли коронавируса от Северна Италия, добавя вестникът.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

"Заради пандемията руските мобилни оператори ще изгубят тази година част от доходите, които им носи роумингът, и ще компенсират това с повишаване на тарифите", прогнозират експерти, цитирани от изданието в друг материал.

Разпространението на коронавируса застраши с провал сезоните в две водещи американски спортни лиги. Националната баскетболна асоциация (НБА) и Националната хокейна лига (НХЛ) вече заявиха, че замразяват своите шампионати, се казва в още една статия от "Комерсант"." Отмяната на мачовете в НХЛ е актуална за Русия - в нейното първенство се изявяват много от най-добрите руски играчи", изтъква всекидневникът.

"Апокалипсис сега: коронавирусът нулира световния спорт", пише в заглавие в. "Московский комсомолец". "В европейския футбол може да не се появят вече нито шампиони, нито победители от еврокупите", прогнозира вестникът.

"Коронавирусът провали антируски планове на НАТО", заявява в заглавие "Взгляд". "Вирусът принуди алианса да отмени насрочените в Норвегия зимни маневри "Колд респонс", в които Русия е избрана за вероятен противник. Войниците, пристигнали за учението, са подложени на карантина. Същевременно неколцина министри на отбраната на страни от НАТО и високопоставени военачалници от блока се заразиха с носителя на заразата. Всички те участваха в планирането на най-големите в ЕС маневри на пакта - "Дифендър 2020"", пояснява онлайн изданието.

НА ЖИВО: Депутатите решават дали да се въведе в България извънредно положение заради коронавируса

"Ако пандемията се проточи до половин или една година, членките на НАТО ще ограничават ученията и занапред, ще избягват всякакви действия, намаляващи боеспособността", коментира Пьотр Топичканов от Международния институт за изследвания на мира в Стокхолм (СИПРИ). Аналитикът се пита дали разпространението на болестта няма да се отрази върху боеготовността на войските на страните от алианса, а също така на държави като Китай, Южна Корея и Русия.

"Руската армия разполага с необходимите средства за защита", опонира му военният експерт Алексей Леонков. "Руски военни евакуираха граждани на федерацията от китайския град Ухан - огнище на вируса, с всички предпазни мерки и няма данни някой да се е заразил", изтъква той.

Михаил Горбачов: Мирише на война

"Свободная преса" обяснява защо има риск Русия повече от други страни да пострада от икономическите последици на пандемията. Според вестника икономиката на технологичните страни има повече шансове да оздравее, отколкото стопанството на технологично изостаналите или деградирали държави.

"Страните със суровинна специализация винаги първи поемат удара и навлизат в продължителни кризисни периоди. И докато Русия не преодолее наркотичната си зависимост от петрола и газа, икономиката ѝ ще я "втриса" от най-малкото глобално кихване" - неизбежно ще намалява потенциалът за решаване на значимите за страната икономически задачи, ще спада и жизненото равнище на населението. И този процес не е безкраен, тъй като на определено равнище на спада икономическите проблеми прерастват в социално-политически. А това може да стане вече съвсем друга и много печална история", заключава "Свободная преса".

"Време е Руската православна църква да повярва в пандемията, защото духовенството може да спаси човешки живот", пише "Независимая газета". "Синодът на Московската патриаршия най-сетне формулира позиция спрямо разпространението на коронавируса. Точно същия ден, когато Световната здравна организация призна, че светът е поразен от пандемия. Наставленията на епископите от обаче изглеждат доста плахи, като погледнем колко далеч са стигнали другите религии в карантинните си предписания. Единственото, което дръзнаха да направят руските синодални старци бе да препоръчат на свещенослужителите да използват пластмасови чашки за причестяване и да дезинфекцират киотите на иконите, целувани от вярващите", добавя "Независимая газета".

"До юни - юли ситуацията с разпространението на новия вирус в света може да се стабилизира", смята руският епидемиолог Александър Шестопалов в интервю за Интерфакс, цитирано от "Известия".

"Заболеваемостта в Китай, откъдето тръгна болестта, мина връхната си точка още на 2 февруари. Такива вируси има винаги, дори в обичайната структура на острите респираторни вирусни инфекции винаги присъстват по два човешки коронавируса, съответно може да се появи още един", допълва той.

Смъртността от новия коронавирус през цялото време, откакто се разпространява заразата, достига близо 5000 души. Това е съпоставимо с броя на хората, умиращи в цял свят от туберкулоза за един ден. Ковид-19 бледнее и пред обикновения грип. "САЩ отчетоха, че от грип са починали само тази година 75 000 души", добавя експертът.

Втори случай на коронавирус в Турция

Шестопалов заявява още, че новият вирус е 10-15 пъти по-малко патогенен от коронавирусите, предизвикали епидемията от атипична пневмония ТОРС през 2002-2003 и от близкоизточния респираторен синдром през 2012-2015 г. "Като цяло мерките срещу коронавируса са адекватни, макар понякога и прекомерни", смята руският медик.

"Известия" цитира и шефа на китайската специална експертна комисия по новото заболяване - водещия епидемиолог на страната Чжун Наншан, според когото пандемията може да приключи през юни т. г., ако тежко засегнатите страни вземат необходимите мерки.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
2362 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.03.13 | 18:55

5
Ватенките в Кремъл съвсем се побърка
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.03.13 | 18:56

9

А този сайт определено има нужда да го баннат, или да се направи нещо по въпросът с педеРуските тролове

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.03.13 | 18:55

8

Стра

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.03.13 | 18:55

7

Сра

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.03.13 | 18:55

6

НАТО сънуват руска им майчина, стра

отворете си очите!

2020.03.13 | 10:58

1
ето братушките ви - какви боклуци са !!!!!!!!!!
До : отворете си очите!

2020.03.13 | 17:33

4
Материалистите (заблудените, слепците) търсят причините на живота в алчността, грабежите, злото, омразата, лъжите, атеизма, парите, богатствата,... т.е. в пре

2020.03.13 | 11:53

3
както циганите и турците са едно и също един етнос един народ една кръв,така и българите и руснаците са едно и също един етнос един народ една кръв, само мелез и карашък като теб между циганин и турчин помаки влак,може да мрази Русия, но циганите и турците също мразят България и българите

2020.03.13 | 11:20

2
ти да не си резняк

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини