Нидерландски прокурори: Русия се опитва да осуети разследването за свалянето на малайзийския самолет

  • 10 март 2020 15:49

  • 614
  • 5
Нидерландски прокурори: Русия се опитва да осуети разследването за свалянето на малайзийския самолет
© Getty (архив)

Нидерландски прокурори обвиниха днес Русия, че се опитва да саботира разследването на свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии в Украйна през 2014 г. Това хвърля "тъмна сянка" върху предстоящия съдебен процес срещу четирима обвиняеми за авиокатастрофата, предаде АФП, цитирайки обвинителите.

В Амстердам вчера започнаха предварителните изслушвания по делото. Обвинението заяви, че подсъдимите - трима руснаци и украинец, са организирали свалянето на гражданския Боинг 777, изпълняващ полет МН17, с руска ракетна система и са убили всичките 298 души на борда.

Започна съдебният процес за свалянето на малайзийския самолет в Украйна

Повечето от пътниците бяха граждани на Нидерландия. "Съвкупността от всички факти хвърля тъмна сянка върху това разследване, защото има сериозни доказателства, че руското правителство упорито се стреми да осуети разследването", каза прокурорът Тейс Бергер по време на второто предварително изслушване. "Няколко свидетели в това разследване казаха, че се страхуват за живота си, ако самоличността им бъде разкрита", посочи Бергер.

"Използването на руските служби за сигурност за разкриване на самоличността на свидетелите в разследването е много реален сценарий. Британските и нидерландските власти установиха, че агенти на руското военно разузнаване, са участвали в опити за проникване в системите на малайзийските разследващи органи", каза прокурор Бергер и посочи, че подобни опити са правени и спрямо нидерландски следователи.

Детективи дават $17 млн. за информация за катастрофата на малайзийския боинг в Украйна

На 17 юли 2014 г. самолет МН17 летеше от Амстердам за Куала Лумпур, когато беше свален с ракета Бук, съветско производство. Тя беше изстреляна от територия, контролирана от проруските бунтовници, докато в Източна Украйна се водеха сражения. Русия отрича всякаква намеса.

Обвиняемите руснаци - Сергей Дубински, Олег Пулатов и Игор Гиркин, и украинецът Леонид Харченко са заемали високи постове в проруските милиции в Източна Украйна през 2014 г., според обвинението. Срещу четиримата са повдигнати предварителни обвинения за убийството на 298 души и предизвикване на самолетна катастрофа. Предполага се, че четиримата са транспортирали противовъздушната система Бук, преди с нея да стрелят други, неизвестни засега лица.

Предполага се, че четиримата са в Русия и не се очаква те да присъстват на делото. Съдиите вчера решиха, че делото може да продължи и в тяхно отсъствие. Само Пулатов е наел адвокатка, която вчера каза, че нейният подзащитен не е участвал и не носи отговорност за случилото се. Гиркин каза, че бунтовниците не са отговорни за свалянето на самолета.

В разследването на катастрофата участваха Украйна, Нидерландия, Австралия, Малайзия и Белгия. През 2017 г. те се договориха съдебните дела да се проведат по нидерландските закони в Нидерландия, след като заради противопоставянето на Русия се провалиха опитите за създаване на трибунал с помощта на ООН.

 

Последвайте канала на

614 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
gogo

2020.03.10 | 22:39

5
Awe 6to ne pitat izvanzemnite te znaqt koi e svalil samoleta
реалист

2020.03.10 | 17:54

4
реалист

2020.03.10 | 17:53

3
....
реалист

2020.03.10 | 17:52

2
Не знам к'во, що, но факта, че не се допускат представители и от руска страна,,,говори красноречиво за нещо съшито с бели конци. Защо не вземат под внимание сателитните снимки, които имат и Сащ. Ясно се вижда, че ракета поразила самолета, е изстреляна от район, който е контролиран от украинската армия. Имаше достатъчно инфо в тубата. Още тогава, украинците призна
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.03.10 | 16:38

1
Типично педеРуски номера!

Добави коментар

Водещи новини